Новини
Політика

Олександр Симчишин похизувався перемогою та пообіцяв більше не боротися за крісло мера

Олександр Симчишин, який балотувався на місцевих виборах від ВО «Свобода», очолить Хмельницьку міську об’єднану територіальну громаду. За попередніми підрахунками, він набирає 88% підтримки серед виборців. Його іменна партія домінуватиме у міській раді та матиме найбільші фракції в обласній на районних радах.

Про це новий-старий очільник Хмельницького заявив сьогодні, 26 жовтня, під час прес-конференції.

Ось деякі з основних озвучених ним тез.

Безапеляційна перемога і жодних сумнівів

Мені приємно, що результат, який я здобув, найкращий серед усіх обласних центрів. Вже обрахували 90% бюлетенів кандидата на посаду міського голови. Наразі результат – 88%. Це безапеляційна перемога, яка не викликатиме ніяких судових позовів. На деяких дільницях мене підтримали 93% виборців. У навколишніх селах – 75-80%.  Сподіваюся, територіальна виборча комісія матиме можливість максимально швидко оголосити результати. А ми у 21-денний термін зможемо зібрати першу сесію вже нової каденції.

Я матиму у міській раді повноцінну більшість. Це не викликає жодного сумніву. За попередніми підрахунками нашого штабу, «Команда Симчишина» отримала 58% до міської ради. Це означає, що ми матимемо плюс-мінус 30 депутатів. Також попередньо  у міську раду заходить «Європейська солідарність», «Слуга народу», «Батьківщина» і, ймовірно, «За майбутнє». У них зараз більше 5%, але не пораховані ще міські дільниці.

Розмова з позиції більшості

«Команда Симчишина»  також виграє вибори до Хмельницької обласної ради. Там наразі обрахували 70% бюлетенів. Попередній результат – 19,5%. До Хмельницької обласної ради заходить, за попередніми підрахунками, «За майбутнє», «За конкретні справи», «Слуга народу», «Європейська солідарність» та «Батьківщина». Під питанням – «Радикальна партія».

Багато хто фантазував, що ми пройдемо тільки за рахунок Хмельницького. Це зовсім не так. У нас дуже хороший результат у Кам’янці-Подільському та Старокостянтинові, Ярмолинцях, Деражні, Городку, Ізяславі, Теофіполі, Дунаївцях. Необрахованим поки лишається обласний центр. Тому розраховуємо на результат в обласній раді – понад 20% за рахунок Хмельницького.

У районній раді «Команда Симчишина» також матиме найбільшу фракцію. Але у цих радах нам доведеться кооперуватися з тими, хто переходить 5% бар’єр і хто нам близький. Ми будемо вести переговори з позиції першого місця, наполягаючи на своїх кандидатах на посаду голів цих рад.  

Крім того, «Команда Симчишина» заходить до міських і селищних рад тергромад у Старокостянтинові, Красилові, Деражні, Городку, Ярмолинцях.

Що там зі «Свободою»?

У Шепетівську районну рада «Свобода» не зайшла, а от у Кам’янець-Подільську – так.  На деяких дільницях посіла перше, на інших – друге місце. Кандидат на посаду міського голови Михайло Посітко виходить у другий тур. На жаль, у Шепетівці кандидат від «Свободи» Михайло Полодюк програє. Також «Свобода» проходить до Шепетівської та Нетішинської міських рад.

Такої брехні ще не бачив

Жодного опонента під час виборчої кампанії я брудом не поливав. Розказував лише про себе. Інші намагалися займатися єрундою. Чесно кажучи, такої відвертої брехні ніколи не бачив (йдеться про сюжет ICTV, де місцевий журналіст Максим Моргун заявляє про побиття через критику Олександра Симчишина  у своїх матеріалах – ред.).

Як кандидат я, згідно з чинним законодавством, подав вимогу про надання ефірного часу для спростування. У дводенний термін канал мав надати відповідь. Але не зробив цього. Тому зараз готується судовий позов. Можливо, писатимемо заяву і в поліцію. Тому що на чоловіка, якого у той день нібито хтось бив, склали  протокол про розпивання алкогольних напоїв у громадському місці.

Доведеться попрощатися

Є частина людей, з якими ми будемо змушені попрощатися у зв’язку з віком та із забороною їм займати ті чи інші посади. Тут відбудеться природня заміна. Серед заступників заміни будуть дуже і дуже суттєві. Більше, ніж наполовину. Чекаю офіційних результатів до 4 листопада. 20 днів після того ми матимемо, щоб провести першу установчу  сесію.  А за тиждень зробимо сесію, на якій будуть всі кадрові рішення – виберемо заступників, членів виконкому. Прізвище секретаря міської ради, якого подаватиму, поки не скажу. Побачимо, скільки люди наберуть за квотою. Скільки – за загальним списком. Організаційних моментів буде дуже багато, оскільки ми станемо об’єднаною тергромадою. Відповідно буде наше розширення за кількістю населених пунктів та за повноваженнями.

Вдруге і востаннє?

Наразі я стою на позицію, що це буде друга і, напевно, остання моя каденція. Вдруге відповідальність настільки величезна, наскільки й небезпечна. Адже ми більше не зможемо вже хвалитися і пишатися тими результатами, які були 3-4 роки і навіть місяць тому. Ми не святкуємо ніяких перемог. І вже сьогодні вранці я вже проводив першу робочу нараду.

Від одного з опонентів – Анатолія Собка – отримав привітання. Він написав: «Воля людей – це воля Всевишнього».

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter