Новини
Політика

Приколи і проколи: чим запам’яталися мешканцям Хмельниччини місцеві вибори

Нетверезий голова виборчої комісії у Хмельницькому. Дитина-волонтер у Старокостянтинові. Підрахунок голосів під ліхтариками на Кам’янеччині. Блогер-хмельничанин, який поставив під сумнів «президентське опитування». Переможна хода новообраного мера у Старокостянтинові… День виборів запам’ятається мешканцям Хмельниччини як кумедними, так і не зовсім ситуаціями та порушеннями виборчого процесу.

Всі 1527 виборчих дільниць у Хмельницькій області вранці почали роботу вчасно. За виключенням двох. Через неналежну організацію роботи дільниця №681363, що на вулиці Годованця у Кам’янці-Подільському, почала роботу із запізненням на 35 хвилин. А у селі Йосипівка Старокостянтинівського району на дільниці №681005 голосувати, навпаки, почали раніше. Перший бюлетень опустили в урну о 7.50.

У Хмельницькому голова виборчої комісії (за інформацією ХМ-ІНСАЙД йдеться про дільницю №681484, що на вул. Гагаріна, 31 (школа №32) прийшов на роботу нетверезим. Перевірка у медичному закладі показала наявність у крові відповідальної особи 2,8 проміле алкоголю. На чоловіка склали протокол за статтею 179 КУпАП. Санкція статі передбачає покарання у вигляді штрафу – від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Зіркою» десятків місцевих та всеукраїнських ЗМІ виборчого дня став відомий у Хмельницькому активіст та блогер Андрій Попик, який також є координатором Громадянської мережі ОПОРА. Оприлюднене відео, на якому активіст сім разів заповнює анкету під час «президентського опитування», мало чималий резонанс. На витівку хмельничанина відреагували організатори опитування, назвавши його дії провокацією:

“Якщо ви уважно розглянете відео, можна помітити, що інтерв’юера відвернули, щоб це зняти. І планшеток, на яких так званий блогер заповнює анкету, у наших інтерв’юерів немає. А бланки опитування цього блогера явно принесені з собою. Вважаємо, що це підготовлена провокація для того, щоб дискредитувати опитування”.

Сам же блогер зазначив: він питав інтерв’юера, чи можна голосувати вдруге.

Друга халепа з «президентським опитуванням» сталася у Старокостянтинові. Там опитування проводила 11-річна дитина. Родичка дівчинки, яка була неподалік, пояснила, що дитина їй просто допомагає. Батькам дівчинки загрожує притягнення до відповідальності за неналежне виконання обов’язків щодо виховання дитини.  

Фото: ХМ-ІНСАЙД

У Хмельницькому виборцям роздавали «набори для безпечного голосування», позначені прізвищем одного з кандидатів. На порушників склали 2 адмінпротоколи за ст. 212-10 КУпАП про адміністративну відповідальність.

У Хмельницькому на виборчій дільниці №681444, що на проспекті Миру, 99, виборці заповнювали бюлетені не в кабінці для голосування, а на лавочці в приміщенні дільниці.

“Поцілували браму” і “пішли по стрілочках” виборці, які зазвичай голосують на дільниці №681490 (у Торговельно-економічному інституті, що на початку вулиці Кам’янецької). Замість звичного холу цього разу дільницю перенесли у спортивну залу, що розташовується у внутрішньому дворі навчального закладу.

Тричі «відзначилася» на виборах Слобідсько-Кульчієвецька громада, що у Кам’янець-Подільському районі. Напередодні виборів спостерігачі ОПОРИ зафіксували у декількох селах громади аномальний приріст кількості виборців.

У день виборів у селах Мукша Китайгородська та Слобідка-Кульчієвецька інформаційні матеріали Радикальної партії Олега Ляшка розмістили з символікою цієї партії. Після зауваження, що такий формат інформаційних матеріалів може містити ознаки агітації, члени ТВК вирішили забрати перший аркуш з програмою партії і партійним логотипом та повідомити про необхідність це зробити усім ДВК.

Втретє дільниці у цих же селах потрапили в інформаційні зведення через раптове вимкнення світла на місцях підрахунку голосів виборців. Тож свою роботу члени ДВК здійснювали з використанням ліхтариків та мобільних телефонів.

Фото: Фейсбук

Ще звечора у Хмельницькому почали вітати з беззаперечною перемогою діючого міського голову Олександра Симчишина. Орієнтувалися при цьому лише на дані екзитполу, проведеного одним з місцевих ЗМІ. Вечірня цифра підтримки Хмельницького міського голови становила 81,13%. Опитали 408 осіб. Менше з тим, вже на ранок понеділка, 26 жовтня, перемога діючого очільника міста стала очевидною.  Проаналізовані 73% протоколів дали підстави іменній команді мера стверджувати: другого туру виборів у Хмельницькому не буде.

Ще двоє очільників міст Хмельниччини зранку також заявили про свою перемогу на виборах. Василь Сидор, судячи з усього, і надалі залишиться мером Славути. Швидше за все, продовжить керувати у Нетішині й Олександр Супрунюк.

В другій половині дня визначилася і доля Старокостянтинова. За попередньою інформацією, очільником міста і надалі буде Микола Мельничук. До слова, цьогорічні вибори стали рекордними для міського голови. Він виграв вибори мера уп’яте. Майже рекорд і у Василя Сидора, який отримав кредит довіри від славутчан вчетверте.

У Старокостянтинові місцеві мешканці зафіксували на відео ходу під прапорами невеликої колони, на чолі якої йшов Микола Мельничук.

Свято наближається! Святкова хода новообраного міського голови, – підписали відео у соцмережах.

А от Шепетівський міський голова Михайло Полодюк за своє крісло, схоже, не втримався. Попередньо лідером виборчих мерських перегонів став самовисуванець Віталій Бузиль. Друге місце – у Світлани Павлишиної, за спиною якої стоїть Хмельницька обласна організація політичної партії «За конкретні справи».

Щодо найпоширеніших порушень у день виборів, то вони, за інформацією ОПОРИ, такі:

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter