Новини
Політика

У Кам’янці-Подільському попередньо визначилися із новим міським головою

За даними екзитполів, проведених біля 20 виборчих дільниць Кам’янець-Подільської громади, перемогу під час повторного голосування за міського голову здобув Михайло Посітко, набравши майже вдвічі більше голосів, ніж його суперник Володимир Мельничук. За даними паралельних підрахунків, перемагає також Михайло Посітко, проте з меншим відривом.

Протягом дня повторних виборів у Кам’янці-Подільському 15 листопада на виборчих дільницях фіксували порушення виборчого процесу, проте незначні. Крім нестачі виборчих скриньок та голосування за закордонним паспортом, на одній з дільниць помітили спробу фальсифікації результатів волевиявлення.

Так, на виборчій дільниці у селі Княгинині у скриньку для голосування один із членів ДВК вкинув декілька бюлетенів. Факт порушення виборчого законодавства зафіксували спостерігачі ОПОРИ. На дільницю за викликом прибула слідчо-оперативна група.

Як зазначив у коментарі для Поділля NEWS аналітик руху ЧЕСНО Олег Черненко, механізмів вкидування бюлетенів є декілька.

Зокрема, додаткові бюлетені може надрукувати друкарня. Можна зробити і дублікат печатки, – прокоментував аналітик.

Проте, оскільки йдеться про члена ДВК, то до такого складного механізму спроби фальсифікації виборів йому навряд чи довелося вдаватися.

Протягом дня на виборчих дільницях, де обирали нового голову міської громади Кам’янця-Подільського, проводили екзитполи. За результатами опитування виборців на виході з дільниць, попередньо на виборах міського голови переміг Михайло Посітко з результатом 62,2%. У Володимира Мельниченка, відповідно, 36,8%. Щодо ще 1% бюлетенів то їх, за словами опитаних, або залишили незаповненими, або проголосували проти обох кандидатів, або іншим чином зіпсували.

Результати паралельного підрахунку голосів опублікувала також новообрана депутатка Кам’янець-Подільської міської ради від ВО «Свобода» Ірина Шелепницька.

58,4% – Михайло Посітко. 41,5% – Володимир Мельниченко. Дані паралельного підрахунку! Неймовірно щаслива… – написала депутатка.

У коментарях до цього повідомлення кам’янчани, зокрема, зазначають, що новітні технології значно спростили механізм отримання оперативної інформації з виборчих дільниць (шляхом публікації фото протоколів) та значно ускладнили можливість їхньої фальсифікації.

Голосувати за нового голову Кам’янець-Подільської міської громади на виборчі дільниці 15 листопада прийшли 34,29% виборців. За даними ЦВК це – найвищий показник під час повторного голосування. Загалом по Україні зафіксована середня явка виборців на рівні 24%.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter