Новини
Події

На Хмельницькій АЕС обговорили питання добудови двох енергоблоків

Днями з робочим візитом на ХАЕС завітав т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін. Мета візиту – проведення наради щодо будівництва 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС.

Як зазначив керівник державного підприємства, підготовчий етап з добудови енергоблоків Хмельницької АЕС завершено на черзі розгортання будівельних робіт.

Зокрема, у частині добудови енергоблоків №3 та №4 ХАЕС виконані наступні заходи.

  • Створено робочу групу з опрацювання питань реалізації будівництва енергоблоків №3 та 4 ХАЕС.
  • Виконано оцінку технічного стану підйомних кранів, необхідних для забезпечення будівельних і монтажних робіт.
  • Створено штаб будівництва енергоблоків №3 та 4 ХАЕС.
  • Отримано висновок про стан майбутнього будівельного майданчика енергоблоків № 3, 4 ХАЕС, який визнано задовільним та придатним для облаштування виробничих і монтажних зон всіх етапів будівництва.
  • Закінчено роботи з висвердлювання кернів у бетонних конструкціях енергоблоків № 3, 4 ХАЕС з метою оцінки їхнього стану.
  • Прилеглу до недобудованих блоків територію розчищено від кущів та дерев, відкачано воду з турбінного відділення третього енргоблока.
  • Складені акти обстеження обладнання, яке зберігається на складах ХАЕС та може бути використано при добудові енергоблоків.
Фото: Інформаційний центр ВП “Хмельницька АЕС”

Говорячи про стан недобудованих енергоблоків, очільник Енергоатома зазначив, що, незважаючи на необхідність заміни окремих металоконструкцій, останні дослідження довели, що стан основних залізобетонних конструкцій будівель енергоблоків №3 та №4, цілком відповідає проєктним вимогам.

Це вичерпна відповідь тим, хто каже про неможливість добудови блоків через нібито поганий стан бетону, – додав керівник Компанії.

Віцепрезидент НАЕК «Енергоатом» Герман Галущенко наголосив, що Компанія розглядає будівництво третього та четвертого енергоблоків, як глобальний проєкт із залученням десятків провідних підприємств України:

Цей проєкт створить робочі місця для десятків тисяч українців, адже необхідно максимально локалізувати виробництво обладнання для добудови блоків на вітчизняних підприємствах, використовуючи науково-технічний потенціал, якій в нас зберігся.

Гендиректор ХАЕС Андрій Козюра повідомив, що ХАЕС повністю готова до того, щоб розпочати роботи на третьому енергоблоці.

«У нас є великій заділ, як у будівельній частині, так і в частині теплотехнічного обладнання, яке зберігається на складах станції», – зазначив гендиректор станції.

За його словами, вже змонтовано тимчасову схему живлення електроенергією будівельних майданчиків, також на енергоблоці №3 встановлене тимчасове освітлення.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter