Новини
Суспільство

Бюджет участі: за що голосують хмельничани

Цьогоріч для конкурсу відібрали 67 ідей мешканців Хмельницького. 20  з них – які наберуть найбільшу підтримку – отримають бюджетне фінансування та будуть реалізовані наступного року. Фінансування громадського бюджету збільшили втричі.

Ще два роки тому у міській раді помітили: найбільше проєктів подають за освітянським напрямком. Така ж тенденція зберіглася і нині: 23 ідеї стосуються саме цієї галузі. Найменше проєктів – у сфері охорони здоров’я (7) та культура і туризм (8).

Проєкти розподілені  за 6 напрямками: житлово-комунальне господарство, освіта, охорона здоров’я, соціальний захист, сфера молоді і спорту,  культура і туризм. На кожну сферу передбачене однакове фінансування – 500 тисяч гривень. Максимальний кошторис кожної ідеї – 150 тисяч гривень.

Наприклад, у Хмельницькі спеціальній школі  №32 мріють про створення рекреаційного середовища у коридорах для своїх учнів. Така зона вирішить проблему малорухомості учнів, які перебувають у школі протягом 10 годин – і під час уроків, і в групі  продовженого дня. Рекреаційний простір дозволить займатися різними активностями навіть у холодну пору року. Зону планують облаштувати модульними меблями, які б діти самі могли переставляти.  Вартість проєкту – майже 150 тисяч гривень.

Сучасний освітній простір має бути гнучким, наповненим, створювати можливості для різних видів діяльності, – зазначила в описі проєкту його авторка, директорка закладу Наталія Красіцька.

Один з проєктів напрямку “Спорт та молодіжна політика” – створення у Хмельницькому Пластового центру. Очікується, що він діятиме як сімейний, дитячий та молодіжний простір громадянської освіти. В рамках проєкту планують влаштовувати заходи, а також табори для дітей різного віку та для сімей з малечею – від народження і до шести років. Обійдеться така ідея у понад 106 тисяч гривень.

Система занять та заходів Пластового центру формуватиме здорове пластове середовище, яке сприяє всебічному розвитку особистості та культурі дозвілля, – вважає авторка ідеї хмельничанка Дарина Войтович.

Одна з ідей напрямку “Охорона здоров’я” – створення комунікаційної системи для пацієнтів на базі поліклінік №1 та  №4.

Для втілення проєкту авторка Вікторія Куниця пропонує облаштувати сенсорний інформаційний кіоск. Він, на її думку, забезпечить комфортне надання інформації про заклад та його підрозділи, графіки роботи медперсоналу в електронному вигляді. Зокрема, і  користувачам з порушеннями зору. Вартуватиме ідея понад 136 тисяч гривень.

У систему можна запрограмувати різноманітні функціонали, потреби на які виникатимуть у процесі впровадження медреформи. Такий сенсорний кіоск забезпечить можливість зворотного зв’язку між пацієнтом та персоналом. А це підвищить якість надання медичної допомоги, – зазначила Вікторія Куниця.

У Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва пропонують створити студію аудіовізуальних мистецтв. Там юні хмельничани зможуть опановувати мистецтво фотографії, створювати кіно та анімації. Вартість ідеї – 150 тисяч гривень. За ці кошти планують придбати сучасне цифрове  обладнання для зйомки та постобробки відзнятого матеріалу: цифрові відео- та фотокамери, комп’ютери.

Це дозволить на високопрофесійному рівні організувати навчання дітей міста. А також сприятиме формуванню у них стійкого інтересу до науково-технічної творчості, – так пояснює ідею її автор Сергій Усталенко.

Нагадаємо, Бюджет участі націлений на поліпшення проблем міста, до яких поки не доходили руки у міської влади.  Програма діє у Хмельницькому від 2017 року. Серед найвдаліших вже втілених проектів – обладнання дитячого куточку у центрі надання адміністративних послуг, а також створення бібліо-хабу у центральній міській бібліотеці – локації для проведення тренінгів й зустрічей.

Нагадаємо, завдяки громадському бюджету у Хмельницькому може з’явитися мурал у пам’ять про загиблих військових. Звісно, якщо йому вдасться набрати необхідну кількість голосів для того, аби бути реалізованим.

У 2017 році  програма «Бюджет участі» стартувала із суми в 1 мільйон гривень. Нині на всі ідеї зарезервували втричі більше. У міській раді пояснюють це зростанням популярності проекту та здорожчанням матеріалів й послуг для реалізації  кожної ідеї.

Голосування  триватиме  до 30 листопада. Одна людина може віддати голос максимум за  5 проєктів. Переможців  визначать до 8 грудня. Ідеї ж втілюватимуть протягом 2021 року.

Ознайомитися з проєктами та проголосувати  можна за посиланням.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter