Новини
Події

На Хмельниччині вшанували жертв Голодомору (ФОТО)

В різних куточках Хмельницької області, з дотриманням карантинних вимог та обмежень, вчора, 28 листопада, відбулися заходи з вшанування пам’яті українців, які загинули внаслідок штучно створеного голоду.

Зазвичай багатосотенна хода у цей день у Хмельницькому не відбулася. Біля Ангела Скорботи провели панахиду з обмеженою кількістю представників громадськості, влади області та міста, духовенства, силових структур. Вони долучилися до Всеукраїнської хвилини мовчання, помолилися за душі померлих та поклали до підніжжя пам’ятника квіти та колоски.

Про Голодомор я знаю із малечку. Спочатку розповіді старших як страшні казки, і тільки з віком починаєш розуміти, що то було насправді. Багато років ми кожен рік запалюємо свічку пам’яті на підвіконні. Це не данина моді чи мейнстрім, а нагадування всім нам про те, що не маємо дозволити такої біди ніколи! – написав на своїй сторінці у ФБ Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

У Кам’янці-Подільському пам’ять мільйонів невинних українців, які стали жертвами голодоморів, вшанували під час мітингу-реквієму біля пам’ятного знаку.

Вшанували пам’ять предків біля пам’ятника жертвам Голодомору і політичних репресій на Славутчині представники виконавчого комітету, управління культури та освіти, депутатського корпусу.

У Нетішині біля пам’ятника жертвам Голодомору хвилиною мовчання вшанували їхню пам’ять представники влади, депутати, очільники ВП ХАЕС та директор міського краєзнавчого музею.

У Парку Слави містечка Чемерівці, біля пам’ятника жертвам Голодомору та політичних репресій відбувся мітинг-реквієм, приурочений Дню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.

Красилівська громада біля пам’ятного знаку «Жертвам голодомору 1932-1933 років та політичних репресій» поминала замордованих штучним голодом дітей, жінок, чоловіків, бабусь і дідусів.

У Шепетівці мітинг-реквієм до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні відбувся біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років. Настоятель храму Миколая архієпископа Мирлікіївського Чудотворця  Православної Церкви  України отець Василь Гетьман, настоятель храму св. мучеників Бориса і Гліба Української греко-католицької церкви отець Василь Боднар у спільній молитві відслужили молебень за вбитими голодом.

У Городку біля пам’ятника Жертв більшовицьких репресій відбулась поминальна панахида з нагоди  Дня пам’яті жертв Голодомору. Священики усіх конфесій міста помолилися за невинних українців, які загинули у 1932-1933 роках. На завершення учасники події виклали перед пам’ятником символічний Хрест з лампадок в знак скорботи за жертвами Голодомору.

У Старокостянтинові вшанували пам’ять тих, хто помер голодною смертю, біля Пантеону пам’яті жертв голодоморів. Покладанням квітів та хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх жертв геноциду, запалили свічку пам’яті.

В Ізяславі у каплиці святого Миколая меморіалу жертв голодоморів та політичних репресій в місті Ізяслав відслужив заупокійну літію благочинний храмів Ізяславського округу Хмельницької єпархії Православної Церкви України митрофорний протоієрей Володимир Ковальчук.  Також до молитов за безневинних жертв голодоморів долучився настоятель костелу святого Йосипа (м.Ізяслав) Римо-католицької церкви отець Едуард Пюро.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter