Новини
Події

У Хмельницькому в дитсадку дитину ледь не віддали незнайомцю

Хмельничани нарікають: на відеонагляд у владних будівлях та на зведення десятків спортивних майданчиків у місті гроші виділили, а про безпеку дітей не подумали. Днями у новозбудованому дитячому дошкільному закладі дитину ледве не віддали невідомому чоловіку. З’ясувати, як незнайомець потрапив до приміщення дитячого закладу, неможливо. У дитсадку, будівництво якого обійшлося у кілька мільйонів, система відеоспостереження на момент інциденту була відсутня.

Три дні син хмельничан Юлії та Олега не відвідує дитсадок. Усе тому, що батьки не впевнені, чи буде у безпеці там їхня дитина.

Як розповідає мама хлопчика, у вайбері вона побачила повідомлення, в якому запитували, хто прийшов до дитсадка по їхнього сина і чому дитину ніхто не очікує на вулиці. Згодом повідомлення видалили.  

Батьки одразу кинулися до дитсадка. Як розповідає матір хлопчика зі слів виховательки, у групу, де були діти, зайшов невідомий чоловік у медичній масці та назвав ім’я хлопчика. Дитина помилково вирішила, що по неї прийшов батько. Коли вихователька вивела дитину на вулицю, там уже нікого не було.

Батьки звернулися із запитаннями до завідуючої. Керівниця закладу запевнила: нічого страшного не сталося, вихователька просто помилилася.

Вона сказала так: «Скажи, будь ласка, хто це?» Хлопчик відповів: «Це мій Олег». Вихователька подивилася на цього чоловіка – він просто кивнув, – розповідає директорка  Хмельницького ДНЗ №2 «Соколятко» Світлана Губай.

І додає: є думки, що це, можливо, був крадій, який хотів поцупити щось, що погано лежить. Або ж хтось із батьків, який просто переплутав групи.

За словами директорки, хоч вихователька працює у закладі перший тиждень, зі своїми обов’язками справляється. Захищаючи свою підлеглу, висуває й іншу версію інциденту.

У мене є навіть підозра, що, може, це вони самі підіслали цю людину, щоб звільнити виховательку, – каже директорка.

Щоправда, для чого батькам звільняти педагога, який щойно прийшов на роботу у заклад, очільниця дитсадка не пояснює. Самі ж батьки кажуть – звільнення вихователя вони не вимагають.

Ми хочемо попередити батьків, суспільство, що такі ситуації можуть виникати, і це дуже серйозно, – каже батько хлопчика.

Ми хочемо, щоб вихователька визнала свої дії, які вона зробила, і надалі передзвонювала та уточнювала, – додає матір дитини.

Випадок у дитсадку схвилював не лише батьків, а й привернув увагу громадськості. Хмельницький блогер Андрій Попик першим розповів цю історію та висловив своє ставлення до інциденту.

Так, описавши ситуацію на своїй сторінці у Фейсбук, хмельничанин, зокрема зазначив:

Як я взнав сьогодні, оцей НОВИЙ садочок, за купу мільйонів гривень, навіть не обладнаний системою відеоспостереження. І більшість садочків міста не обладнані. Тобто в багатьох садочках просто неможливо навіть ідентифікувати, хто заходив до них і коли! Можна якимось дядькам тишком лазити в садочкових лабіринтах, і ніхто навіть не взнає, що вони там були…

За словами Андрія Попика, у нього з цього приводу виникає низка запитань.

Чому ми можемо за кілька років без проблем побудувати 10-20 спортивних майданчиків за кілька мільйонів кожен, але за всі роки не можемо обладнати садочки відеонаглядом? Чому в міській раді є відеоспостереження, а в дитячих садочках немає? Може просто за безпеку дітей ніхто не задумувався з депутатів? – запитує активіст.

Коментуючи новину, хмельничани пишуть, зокрема, таке:

В нашому садочку, приватному, будь-кому дитину не віддадуть. Дітей не так багато, як в державному, а тому всіх батьків знають. І в групу зайти неможливо, так як забирають та віддають дітей тільки біля входу.

Є важливий момент: коли я забираю малого, я телефоную зі свого телефону вчителю. Це є ідентифікатор першого рівня. Потім візуально вчителька знає батьків і має передавати тільки їм. Навіть у масці. Сумнівається? Дзвінок на контактний батькам.

Загалом хмельничани єдині в думці, що дитсадки мають бути обладнані системою відеоспостереження та охоронцями. Проте, як зазначають у коментарях, маска (з огляду на карантин) та кашкет (або капюшон) зведуть нанівець всі спроби впізнати потенційного викрадача або злодія навіть за наявності відеокамер.

Що до дитсадка, в якому стався інцидент, то «Соколятко» вже обладнали відеокамерою за свої кошти. Та навіть найняли охоронця.

За фактом події поліція проводить перевірку. Всіх працівників закладу, можливих свідків та очевидців, а також батьків, які в той час перебували на території закладу, опитають. Проте питання про те, що це було – спроба злочину чи випадковість – залишається відкритим.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter