Новини
Кримінал

Через зруйновану греблю села на Деражнянщині можуть залишитися без води

Злочинні дії, внаслідок яких було зруйновано греблю у заказнику “Шиїнецький”, завдали непоправної шкоди не лише довкіллю, а й створили проблеми з водопостачанням мешканцям сіл у Деражнянському районі Хмельницької області.

Нагадаємо, на початку грудня невідомі особи пошкодили земляний вал та відкрили заставки дамби у гідрологічному заказнику місцевого значення в селі Шиїнці. Вода, яку більше не стримували штучні споруди, пішла потоком, знищивши на своєму шляху місця гніздування водоплавних птахів та тварин. Шкоди було завдано також рослинам, частина з яких є унікальним.

Але не лише природа потерпіла від дій злочинців. Без води в криницях можуть залишитися мешканці навколишніх сіл. Проблеми з водопостачанням у селян уже почалися.

Село Явтухи розташоване за три кілометри від гідрологічного заказника. Місцеві мешканці кажуть – після того, як у заказнику знищили греблю, у їхніх криницях рівень води суттєво впав. Деякі колодязі вже стоять порожні, повідомляє Суспільне Поділля.

За тиждень дамбу відновили та перекрили шлюзи, аби набрати води заново. Проте на тому місці, де рівень води раніше піднімався на відмітку до 4 метрів наразі все ще тече маленький струмочок, каже Деражнянський міський голова Андрій Ковпак.

Екологи додають: наслідки злочинних дій у заказнику можуть проявлятися впродовж десятиліть. Пошуками злочинців, які спричинили екологічне лихо, наразі займаються правоохоронці. Якщо їх знайдуть та доведуть вину у суді, цим особами загрожує максимум 3 роки обмеження волі.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter