Новини
Політика

У Хмельницькому заступників голови обласної ради обрали зі скандалом

Депутатка від провладної партії Оксана Бочкарьова в ході сесії заявила, що вибори голови обласної ради відбулися з порушеннями та поставила під сумнів легітимність новообраної очільниці органу місцевого самоврядування. Попри це, сесія облради продовжилася у відповідності до затвердженого порядку денного. Депутати проголосували за обох заступників новообраної голови обласної ради.

Після вимушеної перерви у пленарному засіданні, яку спричинило отримане у поліції повідомлення про замінування приміщення Хмельницької ОДА, депутати продовжили свою роботу після 16.00.

На посаду свого першого заступника нова голова Хмельницької обласної ради запропонувала обрати Володимира Гончарука, якого днями було звільнено з посади заступника голови Хмельницької міської ради.

За підсумками голосування, «за» кандидатуру представника політичної партії «Команда Симчишина» свої голоси віддали 48 депутатів. «Проти» проголосували 7 обранців, 8 бюлетенів визнали недійсними. Ще один бюлетень залишився невикористаним.

Для себе я вирішив продовжити роботу у Хмельницькій обласній раді, оскільки був обраним депутатом з найбільшою кількістю голосів виборців – 11 тисяч. В Хмельницькій міській раді зараз одна потужна команда, яка буде об’єднувати навколо себе всіх інших для того, щоб далі продовжувати зміни у місті Хмельницькому. Але я думаю, що все не повинно завершуватися лише містом, потрібно цю динаміку, ці зміни переносити за межі Хмельницького, на рівні області і далі продовжувати рухатися, – зазначив у коментарі каналу Місто Володимир Гончарук.

Наступним у порядку денному стояло питання щодо обрання заступника голови Хмельницької обласної ради. Віолета Лабазюк запропонувала обрати на цю посаду депутата від політичної партії «Європейська Солідарність» Валентина Соколюка.

В результаті голоси депутатів розподілилися таким чином:

  • всього взяли участь у голосуванні 56 депутатів.
  • не використано бюлетенів – 8.
  • «за» – 40
  • «проти» – 9
  • не дійсні – 7

Також обласні обранці проголосували за утворення робочої групи з розробки регламенту обласної ради, положень про президію та постійні комісії обласної ради.

У роботі сесії оголосили перерву до 14 грудня. Тоді ж депутати розглянуть питання про присвоєння рангів та визначаться з умовами оплати праці заступника та першого заступника голови обласної ради.

Не обійшлося під час сесії без скандалу. Ще під час підрахунку голосів, які віддали депутати за нову голову обласної ради, можна було побачити, що один з бюлетенів викликав жваві обговорення серед членів лічильної комісії. Щодо нього навіть проводили окреме голосування. Зрештою бюлетень був врахований. Саме він і став згодом причиною резонансної заяви у сесійній залі.

Під час обговорення кандидатури заступника голови обласної ради слово для виступу попросила депутатка від політичної партії «Слуга народу» Оксана Бочкарьова та озвучила заяву, яка стосувалася легітимності нової голови облради.  

Я не просто так озвучую цю ситуацію. Лічильна комісія провела свої підрахунки з порушеннями, – зазначила, зокрема, Оксана Бочкарьова.  

На прохання голови облради, заяву депутатки прокоментував юрист. За його словами, факт легітимності або нелегітимності новообраної голови може бути встановлений лише в судовому порядку:

Ніхто в цій залі не може сказати, чи були допущені порушення чи ні. Факт голосування є, результат встановлений. Якщо хтось вважає, що були допущені порушення, він вправі це оскаржити в окружному адміністративному суді.

Коментуючи згодом свою заяву, Оксана Бочкарьова заявила:

Вирішальним був 33-й голос. Цей бюлетень був врахований, хоча він, за всіма його ознаками, був фактично недійсним.

На підтвердження своїх слів депутатка навела статтю 60 регламенту, за яким працює обласна рада. В ній йдеться про те, що недійсними, зокрема, вважаються бюлетені, які містять позначки, проставлені не у квадраті навпроти прізвища кандидата:

Саме цей бюлетень, в якому стояла позначка поза квадратом, був прийнятий більшістю голосів лічильної комісії, хоча він взагалі не мав би розглядатися.

Дії лічильної комісії представництво пропрезидентської партії збирається оскаржувати.

Будемо звертатися до суду, оскільки вважаємо, що відбулися фальсифікації виборів та незаконні дії лічильної комісії, – прокоментувала Оксана Бочкарьова.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter