Новини
Політика

Роботу сесії Хмельницької обласної ради намагалися зупинити на невизначений час

Із черговою заявою про порушення під час голосування за голову обласної ради та про її нелегітимність виступили депутати фракції “Слуга народу”. Та вимагали оголосити перерву у роботі сесії до надання ситуації правової оцінки.

Хмельницька обласна рада сьогодні, 14 грудня, продовжила свою роботу після перерви. Під час сесії планували обговорити низку питань. Зокрема, щодо встановлення заробітної плати та присвоєння рангів керівництву обласної ради, затвердження регламенту облради, створення постійних комісій. Нагадаємо, у першому пленарному засіданні частину запланованих рішень не вдалося прийняти через повідомлення про замінування приміщення ОДА.

Першочергово у раді визначилися з фракціями. Їх утворили 7:

  • фракція ПП «Європейська солідарність» (голова Аліна Коваль)
  • фракція ПП «Команда Симчишина» (Руслан Лещишин)
  • фракція ПП «За майбутнє» (Сергій Іващук)
  • фракція ПП «За конкретні справи» (Уляна Ткаченко)
  • фракція ПП «Радикальна партія Олега Ляшка» (Тетяна Зеленко)
  • фракція ПП «ВО “Батьківщина» (Сергій Яковлєв)
  • фракція ПП «Слуга народу» (Оксана Бочкарьова).

Далі визначилися з переліком постійних комісій та їх очільниками. Перш, ніж приступити до голосування, в роботі ради оголосили перерву. Проте одразу після неї проголосувати за озвучений головою обласної ради проект рішення не змогли. Біля трибуни зібралися представники фракції “Слуга народу”, новообрана голова якої Оксана Бочкарьова знову виступила із заявою про нелегітимність обласної ради та її голови.

Враховуючи ті пропозиції, які були подані щодо постійних комісій і решти, я, порадивишись із нашими колегами по фракції хочу зробити заяву. Звертаємось до політичного загалу із вимогою зупинити роботу сесії. 7 грудня під час першого засідання Хмельницької обласної ради було проведено вибори голови ради. В ході підрахунку голосів було встановлено, що щонайменше один із бюлетенів є очевидно недійсним. Не дивлячись на те, що такий бюлетень є імперативно недійсним, лічильна комісія штучно протиправно визнала його дійсним та зарахувала голос на користь кандидата на посаду голови обласної ради Лабазюк В.О. Рішення про обрання голови обласної ради було оскаржене до суду. Наразі триває судовий процес, за результатом якого буде надано оцінку такого рішення та, ймовірно, скасовано його. В такому випадку нелегітимними будуть усі рішення, схвалені за поданням незаконно обраної голови Хмельницької обласної ради, а також рішення, прийняті внаслідок застосування будь-яких інших процедур під її головуванням... Вимагаємо оголосити перерву в роботі першої сесії Хмельницької обласної ради до вирішення судом справи щодо законності рішення про обрання голови Хмельницької обласної ради або до виправлення порушень закону при встановлені результатів виборів голови Хмельницької обласної ради в інший правовий законний спосіб, зазначила Оксана Бочкарьова та продемонструвала ухвалу про відкриття провадження.

На прохання голови обласної ради ситуацію прокоментував Андрій Сорокопуд, уповноважений ради та голови обласної ради:

Дійсно, поданий був пані Бочкарьовою позов до Хмельницького окружного адміністративного суду. Разом з позовною заявою було подано заяву про зупинення виконання попереднього рішення обласної ради. У задоволенні вказаної заяви було відмовлено. Тобто це так зване забезпечення позову, яке подавалося, і в його задоволенні відмовлено.

Відтак сесія продовжила свою роботу.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter