Новини
Екологія

У водоймі на Хмельниччині зимує більше сотні лебедів

Мешканці Волочиська милуються шляхетними птахами, які оселилися на озері у міському парку, та підгодовують їх. Проте сподіваються, що лебеді у місті надовго не затримаються, оскільки зимівля на водоймі може бути для них небезпечною.

Долею птахів перейнялася мешканка Волочиська Аліна Коваль, новообрана депутатка Хмельницької обласної ради. Про понад сотню лебедів, які стали окрасою місцевої водойми, обласна обраниця написала на своїй сторінці у Фейсбук. Як зазначила пані Аліна, мешканці міста непокояться, що птахи можуть загинути, коли водойма замерзне.

За дорученням мешканців звернулася до сесії Волочиської міської ради з проханням не допустити загибелі понад сотні лебедів, які зараз оселилися на нашому озері. Небайдужі люди кинулись підгодовувати птахів, але не все так просто. Я дуже сподіваюся, що наші пернаті гості зможуть продовжити свій шлях до теплих країв і не залишаться зимувати у нас, адже міське озеро замерзає. Птахи можуть опинитись в крижаній пастці, тоді їх розірве звірина і собаки. Буду консультуватись з фахівцями на випадок, якщо знадобиться евакуація лебедів. Нам потрібен план Б, – написала Аліна Коваль.

Лебеді, які зимують на водоймах Хмельниччини – не рідкість. У Нетішині з року в рік на водосховищі атомної станції оселяється, за словами орнітологів, по декілька тисяч водоплавних. Вони вже стали звичними для місцевих мешканців. Щоправда, на цій водоймі птахи у безпеці, адже вона узимку не замерзає.

Цьогоріч і в обласному центрі у мікрорайоні Озерна на озері оселилася четвірка птахів. Містяни кажуть, ймовірно, птахи прилетіли сюди із зоокуточка, що у парку ім. Чекмана. Рятувати птахів у Хмельницькому у випадку, якщо озеро почне замерзати, не планують.

Швидше за все, коли озеро почне замерзати сильніше, вони полетять на іншу водойму, що не замерзне. Це дика природа. Ми не можемо їх відловлювати і забирати в неволю. Звісно, якщо ситуація буде критична – ми заберемо. Якщо вони там почнуть примерзати і не будуть шукати іншого для себе схову, ми переселимо їх в зоокуточок в парк Чекмана, – прокоментував на початку грудня ситуацію з птахами директор новоствореного департаменту інфраструктури Василь Новачок. 

А тим часом хмельничани вже встигли зробити чимало фото та відзняти відео лебедів на озері.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter