Новини
Суспільство

Бюджет Хмельницької громади на 2021 рік: найоптимальніший і найгірший

У бюджеті Хмельницької ОТГ наступного року буде на 400 мільйонів гривень більше, ніж цьогоріч. При цьому міський голова Олександр Симчишин зазначає: за останні роки це – найгірший варіант наповнення скарбниці громади.

Проект головного фінансового документу на наступний, 2021 рік, члени виконкому міської ради обговорили на позачерговому засіданні. За прогнозами фінансистів, дохідна частина бюджету-2021 становитиме майже 4 мільярди гривень.

Це – найкращий варіант з усіх можливих, зважаючи на ситуацію в Україні. Бюджет збалансований, забезпечені всі необхідні видатки. Разом з тим, я його оцінюю, як найгірший бюджет за всі роки своєї попередньої каденції і нової, – прокоментував Хмельницький міський голова.

Бюджет розвитку наступного року буде критично малим, а це означає, що будувати, реконструювати та відкривати нові об’єкти такими темпами, як раніше, буде складно. Так, за словами Олександра Симчишина, в місті будуть змушені призупинити або й зупинити зовсім багато проектів.

Плюс треба зважати на те, що кількість об’єктів, які потребують ремонтів, обслуговування у нас суттєво більша, бо ми працюємо на всю об’єднану територіальну громаду. Натомість фінансовий ресурс у нас суттєво менший, – наголосив міський голова.

Якщо раніше гроші призначалися лише для Хмельницького та хмельничан, то з наступного року на запаси скарбниці претендуватимуть ще й 24 населених пункти, які з обласним центром сформували ОТГ. Усі разом зі села, за прогнозами, перерахують у бюджет 92 мільйони гривень. При цьому видаткова частина приєднаних територій обходить приблизно у 122 мільйони гривень.

Найбільше – півтора мільярда гривень – з бюджету ОТГ у 2021 виділять на освіту. Зокрема, зростуть видатки на харчування школярів та дошкільнят. При цьому діти і в місті, і в сільських школах харчуватимуться однаково.

У школи ОТГ купуватимуть смарт-борди, компьютерні та профільні класи, ремонтуватимуть санвузли.

Більше грошей виділять і на соціальний захист – загалом, понад 220 мільйонів. А от галузь ЖКГ матиме майже на 50 мільйонів гривень менше, ніж у 2020 році.

Що до будівництва великих об’єктів, у Хмельницькому найбільше виділять на добудову школи в мікрорайоні Озерна. Розпочнуться масштабні роботи і у кількох селах.

Проект бюджету ОТГ  на 2021 рік депутати розглянуть на сесії 23 грудня.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter