Новини
Екологія

На Хмельниччині 25 підприємств виробляють органічну продукцію

Хмельниччина має один з найбільших обсягів сертифікованих земель для виробництва органічної продукції – понад 12 тисяч гектарів, а обсяги виробництва органічної продукції у 2019 році були найбільші в Україні.

Основний принцип органічного виробництва – це повна відмова від хімічних засобів захисту рослин, включаючи гербіциди, мінеральні добрива, генномодифікованих продуктів, синтетичних стимуляторів росту, інокулянтів. Крім того, органічне землеробство передбачає відмову від застосування полицевих плугів, тобто перевороту верхнього шару ґрунту і підтримує сівозміни та масове використання сидератів. Органічне виробництво має унікальний потенціал, а світові тренди розвитку сільського господарства підтверджують, що майбутнє саме за біотехнологіями, повідомляють у Хмельницькій ОДА.

За словами директора Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА Олега Омелянюка, на сьогоднішній день у Хмельницькій області зареєстровано 25 підприємств, які мають право виробляти органічну продукцію. Напрям діяльності сертифікованих підприємств – різноманітний. Це вирощування плодово-ягідної продукції та горіхів, збір дикоросів, виробництво зерна, меду, яєць, тощо.

Крім того, Хмельниччина має один з найбільших обсягів сертифікованих земель для виробництва органічної продукції – понад 12 тисяч гектарів, а обсяги виробництва органічної продукції у 2019 році були найбільшими в Україні.

Не зважаючи на певні складності, в основному, фінансового та організаційного характеру, все більше господарств малого і середнього бізнесу пересвідчуються в ефективності органічного виробництва, тим більше, що напрямків такого виробництва багато, а попит на ці види продукції на споживчому ринку досить великий.

Єдина порада для успішного сільськогосподарського бізнесу, і не тільки органічного – це згуртованість зусиль, кооперація, створення кластерів, адже чим більша партія товарів — тим легше її реалізувати.

В обласній програмі підтримки агропромислового комплексу Хмельницької області присутній напрям підтримки органічного виробництва, який планується активізувати у наступному році. Виробники продукції мають можливість надати ініціативи, які саме зміни хотіли б бачити в обласній програмі, на що варто звернути увагу Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу облдержадміністрації.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter