Новини
Культура

У Кам’янці пролунали перші записи «Щедрика» і «Caroll of the Bells»

Одразу декілька мистецьких подій одночасно відбулися у стінах міської ради Кам’янця-Подільського: презентація унікальної платівки із першим записом “Щедрика”, прослуховування різдвяних пісень українською та англійською та підписання меморандуму про співпрацю.

Унікальні експонати, текстові фото- та відеоматеріали, пов’язані з творчістю композитора Миколи Леонтовича та Української республіканської капели під керівництвом О. Кошиця представило вчора, 26 грудня, у Кам’янці об’єднання товариства «Просвіта».

Як зазначив міський голова Михайло Посітко, ця подія стала визначною для міста. Саме у Кам’янці-Подільському 100 років тому зазвучав, тоді ще маловідомий, “Щедрик”, про який згодом дізнався весь світ.

Після евакуації з Києва, з 14 лютого по 24 березня 1919 року саме місто на камені прихистило створену в січні цього ж року капелу. Тут проходили репетиції, тут було проведено значну роботу з підготовки туру, тут хор доформовувався і тут уперше зазвучала «українська ластівка», – повідомляють у міській раді.

Ще одна подія, яка відбулася у стінах міської ради цього дня – підписання меморандуму про співпрацю у відзначенні просвітницького проєкту «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика» та 101 річниці дипломатичної місії Української республіканської капели.

Документ підписали міський голова, авторка і координаторка проєкту «Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії» Тіна Пересунько, голова товариства «Просвіта» Славко Полятинчук, керівник Народної хорової капели «Дніпро» Київського національного університету ім. Т. Шевченка Ірина Душейко та керівник науково-дослідного Центру педагогічної і творчої спадщини Миколи Леонтовича Майя Печенюк.

А опісля всі присутні стали свідками звучання перших грамзаписів «Щедрика» і «Caroll of the Bells».

Наприкінці зустрічі у виконанні капели «Дніпро» прозвучало ще дві варіації «Щедрика», а також кілька колядок, які створили у залі новорічно-різдвяну атмосферу.

На цьому проєкт «Кам’янецькі ноти…» не завершується – завтра, 28 грудня, у виставковій залі на Соборній відкриється однойменна експозиція.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter