Новини
Дозвілля

Новорічні святкування у Хмельницькому – одні з найдешевших для бюджету та містян в Україні

На другому місці з кінця у рейтингу витрат на організацію та проведення новорічно-різдвяних свят опинився обласний центр із сумою в 105 тисяч гривень. Таким чином, кожен мешканець Хмельницького заплатив за свята по 40 копійок.

Скільки коштів передбачили на новорічні витрати 2020–2021 років у бюджетах 18 міськрад і які суми витратили у розрахунку на одного мешканця проаналізував рух ЧЕСНО. Згідно з даними, отриманими від міських рад у відповідь на запит руху або на сайті Prozorro, Хмельницький потрапив до шістки міст, де святкування для містян – найдешевші. Львів’яни заплатили за свята по 20 копійок з особи, мешканці Рівного та Запоріжжя – по 50 копійок, Івано-Франківська – по 70 копійок, Херсона – по 30 копійок. Останній, до слова, також лідирує як місто, що витратило на масові заходи на свята найменше – 90 тисяч гривень.

Нагадаємо, через пандемію COVID-19 цьогоріч у Хмельницькому відмовилися не лише від проведення святкових заходів, а й від витрат на збирання та прикрашання головної ялинки міста. На відміну від попередніх років ці роботи виконував не підрядник, а комунальники. Тому головне новорічне дерево засвітилося у центрі міста не 1 грудня, як минулоріч, а кількома днями пізніше.

Не витрачалися цього року і на придбання нової ілюмінації для прикрашання вулиць обласного центру, в тому числі – пішохідної Проскурівської, на якій розташовується Різдвяний ярмарок та яка є «серцем» новорічних святкувань. А числені фотозони, які є чи не єдиною розвагою на ярмарку облаштовували підприємці, які традиційно торгують на ярмарку своєю продукцією.

Як йдеться у звіті руху ЧЕСНО, найбільше коштів витратили на святкування у Маріуполі – 12,3 мільйона.

Серед святкових “мільйонників” також – Дніпро (5 мільйонів), Суми (1,52) та Луцьк (1,08).

А найдорожчим для містян виявилося свято у маленькій Бучі, з бюджету якої виділили майже 4 мільйони, а кожен бучанець заплатив за нього по 108 гривень.

До слова, у святково-найдешевшому Запоріжжі ялинку цього року влада на встановлювала. Натомість це зробили самі мешканці міста. Фото «головної ялинки міста» вже стало мемом у соцмережах із підписом «Ялинка, на яку ми заслуговуємо у 2020 році».

Детальніше про витрати на свята у містах України – читайте у звіті руху ЧЕСНО.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter