Новини
Здоров’я

У Хмельницькому проводитимуть операції з трансплантації серця

Виконуватимуть операції у Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі, який відкриється на базі реконструйованого кардіологічного диспансеру. Наразі кардіологи області очікують на отримання ліцензії та готуються взяти участь у пілотному проєкті.

Незабаром у Хмельницькому запрацює один з найпотужніших реперфузійних центрів в Україні. Його розмістять на базі колишнього кардіологічного диспансеру. У медичному закладі надаватимуть невідкладну кардіологічну допомогу пацієнтам з гострими станами, інфарктами, нестабільними стенокардіями та порушенням серцевого ритму.

В межах одного закладу закриваємо повністю сучасну інтервенційну кардіологічну допомогу пацієнтам з гострими станами і будемо її надавати безперебійно. В цьому його така особливість, – розповів директор КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» Андрій Кланца.

Ще однією особливістю нового медичного закладу є наявність двох ангіографів, що, в свою чергу, забезпечать надання допомоги 24 години на добу. До слова, більшість областей України мають лише один такий комплекс.

Окрім того, у закладі створять сучасне, найбільше в області реанімаційне відділення, стаціонар на 30 ліжок та амбулаторно-поліклінічне відділення.

Корпус буде оснащений необхідним надсучаним обладнанням, яке буде розміщене на першому поверсі і дозволить в межах години визначити діагноз.

Встановили тут власний трансформатор та кисневу станцію. За словами директора закладу, остання є інноваційною – вона генерує кисень з повітря, сама себе страхує кількома вузлами тощо.

Ремонтні роботи тривали три роки – з 2017-го. Тут повністю замінили усі комунікації: каналізацію, водопостачання, системи опалення та вентиляції з абсолютно новою фільтрацією повітря. Також утеплили фасад та замінили вікна. На кінець року ремонтні роботи були виконані на 99%.

Напевно, готові до відкриття, за декілька днів будуть завершені всі роботи. Відкриття, напевно, відбудеться тоді, коли будемо мати змогу запустити все обладнання, поставити всі меблі, – прокоментував підрядник Олександр Балан.

Загальна вартість проєкту – 101 532 500 гривень. Як повідомляють у Хмельницькій обласній раді, на будівництво, реконструкцію та придбання основних засобів освоєно понад 70 мільйонів гривень з обласного бюджету, Державного фонду регіонального розвитку та за рахунок субвенції з державного бюджету. Для завершення реконструкції необхідно ще майже 35 мільйонів гривень.

Невдовзі кардіологи області запровадять операції з трансплантації серця. Наразі тут очікують на отримання ліцензії та планують взяти учать у пілотному проєкті. Також у планах – будівництво ще одного хірургічного корпусу. Таким чином, Хмельниччина матиме один з кращих центрів в Україні.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter