Новини
Здоров’я

На Хмельниччині змінять процедуру забору біоматеріалу для ПЛР-тестування

Мобільні бригади виїжджатимуть лише до тих хворих, які з тих чи інших причин, не мають можливості дістатися до медичних закладів. Відповідні зміни у процедуру забору біоматеріалів на території Хмельницької області внесли у відповідності до розпорядження міністра охорони здоров’я. У Хмельницькій ОДА також оприлюднили свіжі статистичні дані щодо захворюваності на COVID-19 на території краю.

Пацієнтів з підозрою на COVID-19 сімейні лікарі спрямовуватимуть до пунктів забору біоматеріалів, яких наразі на території області створено понад пів сотні, аби здійснити дослідження методом ПЛР. Практика відбору біоматеріалів за місцем проживання хворого також залишається, проте змінюється перелік осіб, до яких приїздитимуть мобільні бригади. Про це на сьогоднішньому брифінгу повідомив керівник обласного оперативного штабу з протидії COVID-19 Юрій Корева.

Бригади виїжджатимуть лише до людей, які мають інвалідність, дітей до 10-ти років та осіб пенсійного віку, яким в силу фізичних можливостей важко дістатися до такого пункту, – зазначив посадовець.

У Міністерстві охорони здоров’я зазначають: у Україні останнім часом суттєво зменшилась добова кількість проведених ПЛР-тестів. І закликають українців робити тести на виявлення COVID-19 у разі виникнення будь-яких симптомів ГРВІ. Лікарі ж повинні направити на безкоштовний тест як пацієнтів із симптомами ГРВІ, так і осіб, які перебували у контакті із хворими на COVID-19.

У випадку, якщо лікар відмовляється направити пацієнта на відповідний тест, зі скаргою можна звернутися у контакт-центр МОЗ за безкоштовним номером телефону 0-800-60-20-19.

У Хмельницькій ОДА повідомили статистику щодо захворюваності на COVID-19 станом на ранок вівторка, 5 січня.

За останню добу позитивними тестами захворювання підтверджене у 40 мешканців Хмельниччини. Найбільше нових випадків зафіксовано у Хмельницькому (27). У Старосинявському районі – 3 випадки. По 2 – у Нетішині, Старокостянтинові, а також Красилівському та Ярмолинецьком районах. ПО одному випадку – у Шепетівці та Волочиському районі.

Лікуються від хвороби 4908 осіб: 662 – стаціонарно, 4246 – амбулаторно. Ліжкомісця у закладах, що надають допомогу хворим з COVID-19, в області завантажені на 37,3% (662 хворих, 247 підозр).

Одужання за минулу добу підтвердили у 440 мешканців краю.

Зареєстрували в області 7 нових летальних випадків:

  • 2 – Полонський р-н (жінки 78 р. та 66 р.)
  • 2 – м. Хмельницький (чоловік 67 р. та 69 р.)
  • 1 – Новоушицький р-н (чоловік 96 р.)
  • 1 – Старокостянтинівський р-н (чоловік 35 р.)
  • 1 – м. Кам’янець -Подільський (чоловік 72 р.)

Всього в області зафіксовано 696 летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter