Новини
Культура

Рецепт куті з Хмельниччини потрапив до енциклопедії української гастроспадщини

Традиційна різдвяна страва стала однією з близько пів сотні, які увійдуть до першої української енциклопедії, присвяченої гастроспадщині України. Почесне місце у збірці зайняв і рецепт добре відомої зіньківської ковбаси, яку вміють готувати лише на Хмельниччині і яка належить до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Проєкт «Гастроспадщина України» започаткував наприкінці минулого року Український центр культурних досліджень. В межах проєкту почали створювати першу українську енциклопедію «Українська гастроспадщина: традиції гостинності та культура приготування страв».

Рецепти традиційної різдвяної куті, яку готують на Хмельниччині, та зіньківської ковбаси, особливістю якої є чорний колір та неповторні смак і аромат, – вже у переліку страв, які увійдуть до майбутньої енциклопедії.

Як готують кутю на Хмельниччині

Інгредієнти: пшениця товчена – 0,5 кілограма; вода – 3 літри; мак – 300 грамів; мед – 200 грамів; родзинки – 100 грамів; їалва – 200 грамів; горіхи – 200 грамів; цукати – 100 грамів; цукор – 100 грамів.

Приготування: зварити чищену пшеницю до готовності. Закип’ятити воду, додати до неї пшеницю,  мед, цукор, халву, попередньо пропарені родзинки, просмажені горіхи, потертий в макітрі мак. Все ретельно перемішати і дати трішки настоятися.

І хоч кутю на нинішнє Різдво всі господині вже, напевно, приготували, та, сподіваємося, цей стане вам у нагоді наступного Різдва.

Традиції та прикмети Різдва

Про передсвяткові повір’я та секрети наших предків розповіли у Хмельницьому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва, повідомляє сайт Є.

  • Вечерю господиня готує увесь передріздвяний день. До роботи вона повинна братись з гарним настроєм, інакше їжа не вдасться.
  • Кутю ставлять варитись ще удосвіта, щоб із першим промінням сонця вийняти із печі.
  • Господині не слід у цей день щось позичати, бо «весь рік жебратиме». Також повернути своє, «щоб на рік не бракувало».
  • Не можна ні з ким сваритись у цей день. Навпаки потрібно помиритись із ворогами, щоб у новому році було мирно і в хаті, і поза хатою.
  • Кутю потрібно ставити посередині столу в новій макітрі або керамічній мисці. Ставлять стільки ложок скільки членів родини, а також – для померлих родичів.
  • Коли родина сідає вечеряти – запалюється свічка, спочатку потрібно помолитися. Тоді господар першим бере ложкою кутю і починається трапеза. Куті треба обов’язково з’їсти три ложки.
  • Хмельниччина славиться сухофруктами, тож із них готують вареники, пиріжки, узвар. Він, поряд з кутею, є головною стравою на столі. Для приготування беремо сушені груші, яблука, сливи, айву, вишні. Зварити узвар бажано за добу до того, як подавати до столу – тоді він буде мати насичений смак, колір та аромат.
  • Після вечері традиційно відвідують вечірню службу. Кутю залишають на столі – щоб предки частувалися. У цей день також треба навідатися до своїх хрещених. Як кажуть «принести хрещеним вечерю».
  • Після вечері вже можна колядувати.

Читачів сайту Поділля NEWS вітаємо з Різдвом Христовим! Нехай у ваших родинах панує мир, злагода та любов, нехай діти ростуть добрими та вдячними, а бідність ніколи не постукає у ваші двері. Бажаємо багатства, гармонії, сімейного затишку та благополуччя! І хай Янгол різдвяний захищає вашу родину!

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter