Новини
Політика

Міський голова Старокостянтинова призначив собі 11 заступників

У місті з 35-тисячним населенням після місцевих виборів вирішили відразу взятися до розбудови. Проте – не самого Старокостянтинова, а чиновників. Переобраний на черговий термін міський голова Микола Мельничук призначив собі 11 заступників та понад 360 чиновників міської ради. Таким чином, переконує очільник міста, він створює робочі місця, як може, принагідно «переплюнувши» за кількістю помічників не лише очільника обласного центру, а й мера столиці.

У Старокостянтинові працює кілька заводів та підприємств. На відміну від інших міст області, зберіглася тут старовинна пам’ятка XVI століття – замок князів Острозьких. Із розваг – здебільшого, кінотеатр та бібліотеки. Проблем тут вистачає, як і в інших містечках, проте…

На останніх місцевих виборах містяни, як і в більшості міст, напевно, побоялися змін. Хоч і нарікали неодноразово на роботу мера. Чого лише варті близько сотні вирубаних каштанів, замість яких на центральній вулиці міста висадили сотню сакур, які коштували бюджету міста 384 тисяч гривень. Попри це, старокостянтинівці в черговий раз віддали свої голоси за міського голову, який на посаді – з 2002 року. До слова, у жовтні, вигравши, за попередньою інформацією, останні місцеві вибори уп’яте, старий-новий очільник міста навіть не став чекати офіційних результатів, а одразу почав святкувати перемогу.

Та найцікавіше почалося після волевиявлення містян. У міській раді склалася коаліція – зі Слуг народу, ОПЗЖ, Батьківщини та Нової політики. Разом із мером на першій же сесії почали ділити владні посади. Призначили аж 11 заступників міського голови, включно із секретарем та керуючим справами. А також затвердили 365 посад для чиновників.

Я вважаю, що це занадто багато для нашого міста і громади, тому що це все ляже, перш за все, на плечі платників податків. Ми наповнюємо бюджет, а такими рішеннями витрачають гроші просто «впусту», – каже голова фракції політичної партії «Наш край» у Старокостянтинівській міській раді Василь Ковбель.

Сергій Худий – блогер, голова ГО «Старокостянтинів небайдужий», який ось уже 7 років транслює засідання сесій для громади міста. Та цього разу щось пішло не так. Під час голосування почалася штовханина. Мабуть, припускає Сергій, щоб перешкодити йому показати правду про голосування депутатів містянам.

Під час зйомки процедури голосування за секретаря один із депутатів, Андрій Поліщук, від БЮТ, штовхнув мене зі сцени так, що лише дивом мені вдалося уникнути сильного травмування, – коментує Сергій Худий.    

На сесії, розповідає місцевий депутат Сергій Фесун, навіть кворуму не було – прийшли лише 16 депутатів. Тим часом мер разом з новоутвореною коаліцією призначив собі рекордну кількість заступників – з посадовим окладом 30 тисяч гривень.

Для громади, де сьогодні проживає близько 53 тисяч жителів, така чисельність працівників виконавчого апарату, а це 365 людей, занадто велика. Для порівняння, Кам’янець-Подільська ОТГ, в якій проживає близько 80 тисяч людей, має лише 265 посадових осіб, – коментує голова фракції політичної партії «Європейська Солідарність» у міській раді Сергій Фесун.

Підтримує колегу і депутатка від «Радикальної партії» у Старокостянтинівській міській раді Оксана Корнійчук. Каже, така кількість заступників – то занадто, їх потрібно набагато менше.

Міський голова не заперечує, що під час передвиборчої кампанії його підтримувала «Європейська Солідарність», а вже після – мер приєднався до інших політичних сил: Слуг народу та ОПЗЖ. З ними ж і призначав заступників та чиновників. Їхню кількість пояснив тим, що не може залишити без роботи працівників сільських рад після об’єднання громади. А заступники потрібні, щоб відповідали за різні напрямки – медицину, інфраструктуру, водопостачання та соціальний захист.

Це там, на «верхах» так ділять, бо там політика велика. Тут політики немає. Тут є життя. І треба забезпечити життєдіяльність відповідної громади: економіку, робочі місця, податки і розвиток нашої громади. Оце – моя ціль. А хто він і що – мене не цікавить, – пояснив Микола Мельничук.

Такий роздутий чиновницький апарат у Старокостянтинові – рекордний для українських міст. У Хмельницькому міський голова має лише чотирьох заступників. Очільник Львова призначив собі 7 помічників. А столичний мер має дев’ятьох…

Детальніше – у сюжеті каналу Прямий.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter