Новини
Здоров’я

COVID-19 на Хмельниччині: понад три сотні хворих та тонкощі обмежень локдауну

Протягом двох днів у Хмельницькій області понад трьом сотням хворих підтвердили коронавірусне захворювання позитивними тестами. Одужало трохи більше сотні мешканців області. Нові 4 летальні випадки, зафіксовані в обласному центрі та Хмельницькому районі. Поки мешканці Хмельниччини діляться враженнями від заборони на продаж тих або інших груп товарів у супермаркетах, у владі намагаються пояснити логіку запровадження таких обмежень.

Два дні Україна живе в умовах більш жорстких карантинних обмежень, запроваджених владою задля запобігання поширенню коронавірусної хвороби на території держави. В уряді та Міністерстві охорони здоров’я необхідність введення локдауну пояснюють тим, що, крім ймовірності зростання кількості хворих на COVID-19 після новорічних свят, очікується і зростання сезонної захворюваності на грип. Українці (і мешканці Хмельниччини в тому числі) тим часом дивуються, обурюються та іронізують над обмеженнями щодо продажу деяких товарів повсякденного вжитку, які діють під час локдауну.

Що думають подоляни

Так, у Кам’янці-Подільському місцеві мешканці, м’яко кажучи, здивовані тим, що антисептики у супермаркеті опинилися за «червоною лінією» зі стрічок, якими позначили товари, заборонені під час локдауну для продажу. А в Нетішині місцева мешканка пройшлася супермаркетом та емоційно розповіла про товари, «в яких живе коронавірус» та про ті, «в яких його немає».

Поки одні оговтуються від шоку, викликаного запровадженими владою обмеженнями, інші вже іронізують з цих рішень та поширюють картинки, які швидко стають мемами.

Що каже влада

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко та очільник МОЗ Максим Степанов спробували пояснити сенс запроваджених обмежень на продаж певної групи товарів у тих закладах торгівлі, які можуть здійснювати свою діяльність під час локдауну.

До попередніх карантинних обмежень, які застосовував уряд, у представників бізнесу виникали запитання: чому, до прикладу, іграшки дозволялись до продажу в супермаркетах, які торгують в основному харчовими продуктами, а в спеціалізованих іграшкових магазинах – ні. Такі ж питання були й до одягу, взуття, посуду тощо, – прокоментував Віктор Ляшко.

За словами посадовця, всі ці товари не є предметами першої необхідності, але їх наявність у супермаркетах призводила до того, що люди їхали до маркетів виключно за іграшками, одягом, взуттям, посудом тощо, а не за продуктами. Через це порушувався принцип карантинних обмежень та конкурентних умов між різними формами торгівлі.

Очільник МОЗ Максим Степанов ситуацію із забороною продажу, зокрема, батарейок, іграшок та шкарпеток пояснює так:

Ні, COVID не розповсюджується активніше на іграшках, шкарпетках чи батарейках, у порівнянні з кормами для тварин чи насінням. Логіка тут зовсім в іншому і вона абсолютно очевидна, вона ґрунтується на законах епідеміології.

За словами очільника міністерства, якби в супермаркетах дозволили продаж побутових товарів, зокрема, іграшкок, шкарпеток чи батарейок, то люди купували б їх так само активно, як і продукти харчування. А це збільшує ризик поширення коронавірусної інфекції. Натомість, на думку Степанова, побутові товари можна замовити через інтернет.

Складається враження, що ідея замовити одну-дві батарейки чи пару шкарпеток через Інтернет, чекати доставки два-три дні, і заплатити за доставку суму, яка може дорівнювати вартості замовленого, не видається міністру, як мінімум, нелогічною.

Зона, «вільна від коронавірусу та локдауну»

Тим часом українці таки, схоже, знайшли у своїй країні територію, де немає коронавірусу, бо локдауну там теж немає. У ФБ-спільноті Kamianets Кам’янець Каменец опублікували фото з траси, що веде до відомого гірськолижного курорту Буковель, який цьогоріч, судячи з коментарів, «перевищив всі свої минулорічні статистики по відвідуванності і чисельності».

«Українці (і не тільки) масово рвонули в Буковель. Так як гірськолижним курортам дозволили працювати в локдаун, народ вирішив не витрачати час і поїхав на активний відпочинок. Затори на під’їзді до курорту досягали до 10 км. Біля підйомників теж було не просто», – йдеться у дописі, який супроводжується фотопідтвердженнями.

COVID-19 на Хмельниччині

Протягом двох днів, 8 та 9 січня, у Хмельницькій області лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус у 310 осіб. Найбільше – у Хмельницькому (116) та Кам’янці-Подільському (97). В решті міст та районів – менше двох десятків випадків нових хворих. 16 – Кам’янець-Подільський район, 14 – Дунаєвецький район, 13 – м. Нетішин, 11 – Городоцький район, 8 – м. Старокостянтинів, 7 – Волочиський район, 4 – Теофіпольський район. По 3 нові випадки – у Славутському, Старосинявському та Ярмолинецькому районах; по 2 – у Віньковецькому, Красилівському та Хмельницькому районах, а також у містах Славута та Шепетівка. По одному випадку – у Деражнянському, Ізяславському, Новоушицькому, Старокостянтинівському та Чемеровецькому районах.

Одужання протягом двох днів підтвердили у 138 мешканців області. Лікуються 4416 осіб: 631 – стаціонарно, 3785 – амбулаторно. Ліжкомісця у закладах, що надають допомогу хворим з COVID-19, в області завантажені на 35,65% (631 хворий, 237 підозр).

Зареєстровано 4 нових летальних випадки:

  • м. Хмельницький – жінки, 61, 64, 54 роки.
  • Хмельницький район – чоловік, 61 рік.

Всього кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 706.

Читайте також: Хмельницький дієтолог розповіла, як вийти зі свят без втрат

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter