Новини
Екологія

На водоймах Хмельниччини рятують лебедів (ФОТО, ВІДЕО)

Птахи, які не долетіли до теплих водойм, стали заручниками морозів, що скували кригою озера та ставки у різних куточках Хмельницької області. На допомогу птахам прийшли рятувальники.

Про небезпеку, яка чатує на лебедів, котрі через людську доброту залишилися зимувати на непристосованих до морозів водоймах, мешканців області попереджали ще на початку грудня. Зокрема, у Волочиську небайдужі містяни забили на сполох через те, що понад сотню птахів, які оселилися на місцевому озері, взялися активно підгодовувати, чим відбили їм охоту шукати більш безпечних місць для зимування.

Крижана пастка

Впродовж вихідних пожежно-рятувальні підрозділи Хмельниччини отримали декілька повідомлень про те, що допомога працівників Служби порятунку необхідна пернатим.

Так, зокрема, у крижану пастку потрапили лебеді на ставку в селі Збруч Кам’янець-Подільського. Аби врятувати птахів, надзвичайникам довелося використовуватися рятувальний човен та розбивати кригу, аби дати змогу птахам злетіти з примерзлої частини річки.

У Волочиську допомоги рятувальників потребували десяток лебедів, які також опинилися в полоні криги. Із пастки пернатих також довелося визволяти за допомогою рятувальних засобів.

Кликали на порятунок мешканців водойми і в Городку. Там лебеді марно намагалися злетіти з води, яка вкрилася кригою. Аби звільнити птахів та дати їм можливість вільно плавати, надзвичайникам довелося, крім надувного човна та рятувальної мотузки, використовувати багор.

Лебединий курорт

Тим часом на водоймі Хмельницької АЕС, яку ще називають “Лебединим курортом”, місцеві мешканці зафіксували скупчення птахів з усіх усюд.

Лєбєді з усієї округи зараз в одному місці. Завтра почне тепліти, мабуть, розлетяться трохи, – пишуть місцеві мешканці.

Фото та відео лебедів, які зібралися на пташину тусовку, оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбук мешканець Нетішина Андрій.

Судячи з фото, лебедів, яких взимку багато років поспіль тут збирається понад тисячу, також підгодовують небайдужі містяни, які не втомлюються фотографувати шляхетних птахів. Щоправда, на відміну від більшості інших водойм Хмельниччини, тут птахам не загрожує небезпека потрапити у крижаний полон, адже водойма-охолджувач поблизу атомної електростанцї не замерзає ніколи.

Також опублікував нетішинець і декілька відео з птахами та містянами, які приносять птахам харчі.

Крім лебедів, як зазначають місцеві мешканці, на теплій водоймі зимують також дикі качки та журавлі.

До слова, лебеді почали гніздуватися на території Хмельницької області на початку 80-х років минулого століття. До цього територію області вони відвідували лише під час міграції. Переважно, на Хмельниччині можна зустріти лебедів-шипунів. Рідше зустрічаються лебеді-кликуни…

…та такий вид, як лебідь малий. 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter