Новини
Події

Сутичку ромів у центрі Кам’янця прокоментували міський голова та правоохоронці

Містяни нарікають на бездіяльність поліції, яка, на їхню думку, не реагує на прояви агресії з боку «мешканців Закарпаття, які тимчасово проживають у Кам’янці-Подільському». Тим часом правоохоронці зазначають: на місце конфлікту оперативно прибули два десятки копів, а кам’янчани, публікуючи лише уривки відео, не висвітлюють ситуацію у всій її повноті. Відреагував на резонансну подію у центрі історичного міста і новообраний міський голова.

«Вивезти всіх у Хмельницький»

Відео з агресивно налаштованими молодими людьми з битами в руках, котрі з’ясовували стосунки у центрі Кам’янця, виклали у соцмережах. Зокрема, на сторінці спільноти Kamianets Кам’янець Каменец поширили два записи, які прокоментували так (стилістика повідомлення збереженаред.): «Роми з битами вияснюють свої справи в центрі міста» та «Піша поліція вдома, а роми в центрі бушують».

Обидва відео досить короткі – 12 та 6 секунд. І що саме відбувалося у центрі Кам’янця-Подільського, неможливо зрозуміти навіть з коментарів, які супроводжують довший відеозапис, який, до слова, за добу поширили понад 200 разів.

Здебільшого, коментуючи, відео, кам’янчани, один за одним, ставлять одне й те ж питання: «Де поліція?» та завуальовано нарікають на те, що жити по сусідству з ромами в місті небезпечно і страшно.

Зокрема, пишуть таке:

На днях чула, що циганчата-підлітки шарпали дитину (дівчинку 14 р) за сумку. Дитина налякалася, почала відбиватися від них і жодна людина не заступилася за неї, хоча людей на зупинці було немало. Та гріш ціна поліції, що не можуть навести порядок. Чому ми, господарі міста, маємо боятися ходити вулицями? Ні директор автовокзалу, ні мер не підуть розганяти циганчат. Це робота поліції. Якщо страшно білим днем проходити повз ринок, то що вже казати за вечір. Людям, які живуть в центрі, щодня доводиться повертатися додому і вони ризикують зіткнутися з агресією циганів. Так, на мою думку, не має бути.

Проте здебільшого у своїх коментарях кам’янчани більш різкі та кардинальні. Так, до прикладу, пишуть про те, що «ще раз такий бардак у центрі міста – вивезти всіх у Хмельницький». Мовляв, «там потяги, кудись та й поїдуть».

До слова, як зазначено на веб-ресурсі Zruchno.Travel, Кам’янець-Подільський – це велика залізнична станція у Хмельницькій області. Через станцію курсують потяги сполученням Київ – Кам’янець-Подільський, Київ – Чернівці, а також приміські електропоїзди.

Хто винен і що робити?

Словом, що саме сталося у центрі Кам’янця вчора увечері, так до кінця і не зрозуміло. Трохи світла на ситуацію пролив міський голова Михайло Посітко, який відреагував на події у центрі Кам’янця таким дописом:

Вчора в мережі було викладено відео, на якому не встановлені особи вчиняли хуліганські дії поблизу кав’ярні «Берізка». Таке є недопустимим, коли у своїй домівці ми почуваємось у небезпеці. Одразу зкомунікував з начальником Кам’янець-Подільського РУП ГУНП Шкіндюк Василь. На місце події виїхали представники поліції та Національної гвардії.

Проте, схоже, кам’янчани, бодай у Фейсбук, налаштовані рішуче. У тому, що мешканці міста не почуваються безпечно у себе вдома, звинувачують трохи владу, але здебільшого поліцію.

У зазначеній вище спільноті навіть запустили «вечірній інтерактив» із запитанням: «Що потрібно зробити, аби вулиці нашого міста були безпечними від ромів?»

При цьому авторам опитування вказали на певну некоректність формулювання:

По суті розумію, але форму слід обрати якусь іншу. Бо якесь розпалювання міжетнічної ворожнечі виходить. Остаточне вирішення ромського питання…

Та порадили найкращий спосіб вирішення питання:

Пробачте, я не з Кам’янця. Просто така “проблема” є не тільки у вас. Якщо дошкуляють роми, дошкуляйте заявами і ви. В соц.служби, владі, поліції. Рано чи пізно їм набридне відмовчуватись. Тільки заяви повинні бути не одна на місяць, а сотня в неділю.

 Що кажуть правоохоронці

У поліції з реакцією на резонансну подію не забарилися. Одночасно з коментарем міського голови, з’явився і допис на сторінці Кам’янець-Подільського відділу поліції. В ньому, зокрема, зазначено, що «повідомлення про конфлікт між невідомими особами, який стався 24 січня на проспекті Грушевського, надійшло на лінію «102», після чого всі ближні наряди були негайно направлені на місце події».

На відео, яке висвітлили в соцмережах громадяни, видно лише частину подій, які відбувались, тому деякі громадяни вбачають неналежне реагування поліції, про що залишають коментарі під даним відео. На місце події прибуло близько 20 працівників поліції та Національної гвардії України, які припинили конфлікт. Із заявами стосовно потерпілих внаслідок вказаних подій ніхто з громадян до поліції не звертався, – йдеться у  дописі правоохоронців.

Також у поліції зазначають: осіб, які брали участь в конфлікті, встановлено. Це “жителі Закарпаття, які тимчасово проживають у Кам’янці-Подільському”.

Щодо кваліфікації їхніх дій проводиться перевірка,  за результатами якої буде прийнято законне рішення. В разі встановлення в їхніх діях складу правопорушення, винних буде притягнуто до відповідальності, – зазначили правоохоронці.

До слова, тиждень тому у поліції Кам’янця-Подільського повідомили про те, що у місті, крім автомобільних, з’являться й піші поліцейські патрулі, які стежитимуть за публічною безпекою та правопорядком. Патрулюватимуть піші копи центральну частину міста щоденно з 17-ї до 23-ї години.

Такі патрулі, як зазначено у повідомленні, запроваджені, зокрема, з метою стабілізації криміногенної ситуації на території міста, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки та порядку на вулицях та в інших публічних місцях.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter