Новини
Духовність

Релігійна громада на Хмельниччині відстояла свій храм

Парафіяни села Ставниця, що у Меджибізькій селищній територіальній громаді новоствореного Хмельницького району, вибороли своє право молитися в стінах української церкви. Протягом усього цього часу церква стояла під замком.

Знаменню подію ставничани святкували вчора, 27 січня. Саме цього дня, після дворічної перерви, протягом якої тривали судові процеси, двері Свято-Дмитрівського храму нарешті відкрилися для громади, яка виборювала своє право бути під юрисдикцією Православної Церкви України.

Поки тривали суди, мешканці громади були розділені на два табори. Церковні служби проводили від ворітьми храму одночасно два священники – по різні його боки. Свого часу протоірей Віталій, настоятель свято-Дмитрівського храму УПЦ (РПЦУ) нарікав: замість того, щоб створити свою громаду зі своїм храмом, у них намагаються просто відібрати майно.

Крапку у конфлікті поставив суд, який наприкінці минулого року прийняв рішення на користь тієї частини парафіян, які відстоювали своє право на українській землі молитися в українській церкві.

Увійшли до храму прихожани мирно, без порушень правопорядку. Організаційні питання попередньо узгодили між собою теперішній настоятель парафії ПЦУ протоієрей Петро Леськів та колишній настоятелем УПЦ (РПЦУ), – повідомив на своїй сторінці Фейсбук Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній Махотиа.

Перше літургійне богослужіння у храмі відбудеться у неділю, 31 січня.

Нагадаємо, від початку року релігійна громада у Ставниці стала третьою, яка, пройшовши низку судів, отримала можливість увійти у храм в якості прихожан Православної Церкви України. Нещодавно, також після дворічної перерви, відкрилися двері церкви для віруючих у селі Галузинці.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter