Новини
Події

У Хмельницькому обговорили участь жінок у безпеці та обороні держави

Учора, 27 січня, відбулась міжнародна конференція, присвячена питанням локалізації Національного плану дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». У роботі конференції, яка проходила в онлайн-режимі, взяли участь представники Хмельниччини.

Національний план дій

Захід об’єднав понад 200 учасників та учасниць. Хмельниччину представляли громадські активістки, держслужбовці, військові та поліцейські. Учасниці підсумували проведену роботу в рамках реалізації  Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

На заході обговорили питання ролі локалізації Національного плану дій, співпраці органів влади і громадськості, розглянуті успішні кейси реалізації документу на місцевому рівні та шляхи врахування потреб цільових груп, інформування, комунікації та адвокації, а також питання щодо перспектив локалізації Національного плану дій.

Внесок хмельничан

Багато для реалізації Плану зробили хмельничани. Зокрема, як повідомила голова Хмельницької обласної громадської організації Подільський центр «Гендерна рада» Тетяна Баєва, відкрито два кризових центри у Хмельницькому та Нетішині, де жінки, які постраждали від домашнього насильства можуть отримати допомогу та оговтатись від конфлікту.

Координаторка проєкту у Хмельницькому Леся Стебло прозвітувала про проведення театралізованого дійства «Монологи війни. Жінки», у якому жінки розповіли про власні трагедії, пов’язані з російсько-українською війною.

Вагомим здобутком 2020 року стало підписання Меморандуму про співпрацю у сфері забезпечення рівних прав і можливостей з Національною академією Держприкордонслужби України імені Богдана Хмельницького.

Зокрема, на загальнодержавному рівні це:

  • врегулювання діяльності міністерств ветеранів, внутрішніх справ та міністерства оборони;
  • представництво міністерства ветеранів на місцях;
  • вирішення питань пільгового перевезення (можливий варіант монетизації);
  • пільгове навчання у військових вузах для дітей членів родин учасників АТО та СОС;
  • перегляд та затвердження атестаційних комісій в структурі сектору безпеки та оборони, де будуть представлені ічоловіки, і жінки ( 50/50), а також включення радників з гендерних питань у атестаційні комісії;
  • перегляд вимог щодо форми одягу, враховуючи фізіологію жінок.

Проблеми та перспективи

Напрацювали і перелік проблем, на які варто звернути увагу місцевій владі:

  • контроль та оптимізація надання медичних послуг на місцевому рівні (особливо це стосується медичних комісій МСЕК);
  • створення єдиних дієвих комунальних закладів, які працюватимуть для реабілітації учасників та учасниць бойових дій та членів їх родин та центрів які протидіють гендерно-зумовленому насильству;
  • впровадження програм національно-патріотичного виховання із залученням ветеранів/ветеранок, жінок-представниць сектору безпеки та оборони та членів їх родин у освітньому просторі;
  • широка пропаганда через ЗМІ, соціальні мережі успішних історій та героїчних подвигів учасниць бойових дій;
  • відкриття муніципального садочка або груп з подовженним/цілодобовим часовим перебуванням для дітей родин, які працюють в секторі безпеки та оборони;
  • створення дитячих кімнат в установах сектору безпеки і оборони;
  • створення кімнат гігієни.

Ці проблемні теми опрацьовуються та будуть запропоновані до наступного Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

«Ми раді, що на Хмельниччині сформувалась активна та надійна команда жінок, які прагнуть якісних змін у державі», – підсумувала Леся Стебло.

Нагадаємо, резолюція 1325 «Жінки, мир, безпека» – це міжнародна нормативна та політична база, яка стосується гендерних впливів на конфлікти, політичні кризи, переміщення, насилля над жінками та дівчатами.

Наталя Кошай.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter