Новини
Події

У Хмельницькому обговорили програму розвитку області

Ефективність програм розвитку області у 2020 році, їхню вагомість для життя краю та корективи, які необхідно внести у проект Програми економічного та соціального розвитку Хмельницької області на 2021 рік, обговорили на спільній нараді очільники Хмельницької облради, Хмельницької облдержадміністрації та представники департаментів ОДА.

Заробітна плата

За показником середньомісячної номінальної заробітної плати одного штатного працівника, зайнятого в економіці області, Хмельниччина за цим показником посідає 17 місце в державі. За січень–листопад минулого року вона становила 9596 гривень, втой час як по Україні – 11359 гривень. Загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати на 1 грудня 2020 року становила 14,1 мільйона гривень.

Разом з тим, маємо пандемію, яка однозначно негативно впливає на суспільно-політичне життя області. Тому необхідно активно попрацювати з усіма територіальними громадами і містами, зі  структурними підрозділами ОДА та розробити розділ «Антикризові заходи», – наголосила голова обласної ради.

Підтримка військових

Особливу увагу під час наради приділили проекту обласної комплексної програми соціальної підтримки учасників АТО, операції Об’єднаних сил, членів їх сімей, сімей загиблих учасників АТО, операції Об’єднаних сил, постраждалих учасників Революції Гідності, учасників-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України та вшанування пам’яті загиблих на 2021-2022 роки.

Аби визначити першочергові потреби учасників АТО/ООС, за словами очільниці облради, доцільно обговорити їх під час круглого столу  та внести чіткі цифри у зазначений проєкт програми.

Маємо не лише матеріально допомагати учасникам антитерористичної операції, виділяти їм земельні ділянки та забезпечувати житлом. Головним залишається психологічна підтримка та реабілітація, – зазначила Віолета Олександрівна.

Тож, за її словами, необхідно у програмі заходів проекту програми врахувати можливість створення в області ветеранського хабу, який буде своєрідним майданчиком для проведення не лише різноманітних заходів, а й приділення уваги реабілітації та соціальному захисту ветеранів.

Молодіжний рух

Обласна цільова соціальна програма «Молодь Хмельниччини» на 2016-2020 роки потребує суттєвого доопрацювання. Враховуючи недостатній рівень соціальної активності молоді у суспільно-політичній та соціально-економічній діяльності, недостатній рівень патріотизму, духовності та моралі під час наради було запропоновано розробити у плані заходів програми пілотний проєкт щодо формування пластового руху, що є українським скаутським рухом, який має беззаперечний історичний внесок в громадянську освіту дітей та молоді.

«Аеропорт Хмельницький»

Обговорюючи Програму відновлення та розвитку комунального підприємства «Аеропорт Хмельницький» на 2018-2022 роки, наголосили на необхідності розроблення реальних заходів для виділення коштів з обласного бюджету та залучення коштів з Державного фонду регіонального розвитку та національних програм на подальший розвиток КП «Аеропорт Хмельницький».

Свої пропозиції щодо цієї програми вніс і заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук:

  • підписати Меморандум з логістичними центрами регіону (діючий ХІТ Нова пошта, та планованих АТБ та Епіцентр) про вантажні перевезення з використанням летовища;
  • фінансувати капітальні видатки, необхідні для сертифікації КП «Аеропорт Хмельницький» під вантажні перевезення.

«Питна вода Хмельниччини»

Обговорюючи проблему в області із забезпеченням населених пунктів питною водою, голова облради Віолета Лабазюк зауважила, що сьогодні більшість існуючих водопровідно-каналізаційних мереж та обладнання є фізично зношеними і потребують реконструкції та модернізації.

Проблема негайної заміни аварійної частини водопровідних та каналізаційних мереж залишається в усіх містах та селищах області, оскільки заміни потребують 37% водопровідних та 40% каналізаційний мереж. Тому нагальною є розробка нової Програми «Питна вода Хмельниччини», – наголосила Віолета Лабазюк.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter