Новини
Інфраструктура

Автопарк Хмельницького поповнять 60 нових тролейбусів

Очікувати нову техніку цього року точно не варто, а якщо вона з’явиться у 2022 – буде дуже добре, зазначив під час онлайн-брифінгу Хмельницький міський голова.

Обласний центр переміг у конкурсному відборі з оновлення електротранспорту, який проводила держава. Відтак за кошти Європейського інвестиційного банку місто може отримати шість десятків нових тролейбусів. Проте, коли це станеться, поки що невідомо.

“Це точно не буде в 2021 році. Якщо це відбудеться у 2022 році, то буде добре”, – зазначив Олександр Симчишин.

Нагадаємо, проблема транспортних перевезень особливо загострилася у місті внаслідок запровадження карантинних обмежень. У соцмережах люди б’ють на сполох та розповідають про те, що дорога на роботу та з роботи стає справжнім випробуванням нервів та здоров’я. Подекуди, пишуть містяни, люди ледь не кидаються під колеса тролейбусів, які, їдучи фактично порожні, не можуть забрати всіх пасажирів.

“В умовах карантину проблема вирішенню фактично не підлягає”

Тож саме проблема транспорту чи не найбільше цікавила хмельничан під час сьогоднішнього ефіру. Як зазначив під час брифінгу міський голова, на час запроваджених Кабміном карантинних обмежень “ця проблема вирішенню фактично не підлягає”.

Також очільник міста додав, що звернувся письмово до Кабміну та МОЗ з тим, аби дозволити у комунальному та приватному середньо- та великогабаритному транспорті перевозити стоячих пасажирів, в залежності від габариту, від 10 до 20.

У вагонах метро люди їдуть під повну зав’язку, у потягах по декілька годин люди їдуть під повну зав’язку, а в тролейбусі, який може перевозити 100-106 пасажирів, забороняють перевозити плюс 10-20 стоячих, особливо на задніх площадках, де це спокійно можна робити. Зараз тролейбус перевозить 30 пасажирів, а 70 залишається на зупинці, і скупчення відбувається там. І це ніяк не сприяє запобіганню поширення хвороби, – наголосив Олександр Симчишин.

Додав також, що у місті збільшили кількість тролейбусів на 25 одиниць. Але навіть ця максимальна кількість не доззоляє покрити потреби у перевезеннях.

Це проста математика. Якщо раніше 60 тролейбусів перевозили максимум 100 пасажирів, це було 6 тисяч людей. Якщо зараз їде 85, але перевозить 30, це всього-навсього 2,5 тисячі пасажирів, – пояснив міський голова.

Більше транспорту на вулиці міста випустити не можуть, тому що наразі в “Електротрансі” мають 70 вакансій водіїв. Іншими словами, тролейбуси є, а перевозити пасажирів нема кому.

За останні п’ять років у Хмельницькому закупили 32 нових тролейбуси, ще 6 – капітально відремонтували.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter