Новини
Події

У хмельницькому храмі відкрили музей війни

Усі експонати відкритого у католицькому храмі Христа Царя Всесвіту музеї привіз зі своїх поїздок на фронт капелан, настоятель парафії Микола Лучинський. Серед експонатів – розірвані снаряди, предмети армійського побуту, військові строї та прапори. І багато світлини із захисниками України – як живими, так і тими, хто віддав за свободу та незалежність держави найцінніше.

Володимир Ткачук – один із тих, хто з перших днів російсько-української війни пішов на фронт добровольцем і був серед захисників Донецького аеропорту. За мужність і відвагу тих, хто боронив летовище, назвали «кіборгами». Про них розповідає експозиція у музеї російсько-української війни, який відкрили у парафії Христа Царя Всесвіту.

Музей складається із двох кімнат. В одній зібрали все те, що принесла війна. А друга відтворює бліндаж, де максимально передали умови, в яких армійці живуть на фронті.

Організатор музею – отець Микола Лучинський – усі експонати привіз зі своїх капеланських поїздок. В одній з них і з’явився задум створити музей.

На відкриття музею до спільної молитви запросили кіборгів, волонтерів, батьків, чиїх дітей забрала війна.

Слухаючи слова із Євангелія, кожен із присутніх згадував про своїх побратимів, про їхню жертву та про свій власний життєвий шлях.

«Ніхто, крім нас» – такий девіз 90-го батальйону, в якому служив Володимир. Бійці цього військового підрозділу пройшли більшість найгарячіших точок на Донбасі. Трьом з кіборгів присвоєне звання «Героя України». Серед них – старший лейтенант Іван Зубков, чиє ім’я з 2015 року носить батальйон.

Під завалами Донецького аеропорту загинула понад сотня добровольців.  Головне завдання музею – зберегти пам’ять про них. А також про тисячі інших полеглих під час боїв на Донбасі армійців. А тим, хто живе на мирній території, вкотре нагадати: війна, яку ми досі офіційно війною не називаємо, триває.

Приходячи сюди, люди можуть зрозуміти, в яких умовах є наші військові, що саме забирає їхні життя і яка ціна цього миру є для нас, – каже Микола Лучинський.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter