Новини
Здоров’я

Лікарі заперечують інформацію щодо спалаху ротавірусу на Хмельниччині

За словами директорки КНП «Ярмолинецька центральна районна лікарня» паніка, яку запустили в інфопросторі ЗМІ, безпідставна. Наразі у медичному закладі лише у двох дітей підтверджено ротавірусну інфекцію, решта лікуються від інших кишкових захворювань.

Повідомлення щодо нібито спалаху на Хмельниччині, а саме у Ярмолинецькому районі ротавірусної інфекції вчора, 4 лютого, активно публікували як регіональні, так і всеукраїнські засоби масової інформації. Ймовірним приводом для поширення такої інформації став коментар директора Ярмолинецького НВК №1 щодо одночасної відсутності у навчальному закладі близько двох сотень учнів.

З початку тижня, тобто з понеділка, кількість невідвідувань у школі збільшилася. На даний момент відсутні 192 учні. Основна причина невідвідування – захворювання на грип з ротавірусною інфекцією, – прокоментував каналу Перший Подільський директор закладу Володимир Постовіт.

Також йшлося про те, що до Ярмолинецької ЦРЛ госпіталізували півтора десятка дітей різного віку із нібито підтвердженим діагнозом “ротавірус”.

“Спалаху – немає, паніка – безпідставна”

Як повідомляє ХМ-ІНСАЙД, з посиланням на коментар директорки КНП «Ярмолинецька центральна районна лікарня» Альони Соломон, паніка, яку запустили у ЗМІ – безпідставна. Із 15 дітей, які наразі перебувають на лікуванні у медичному закладі, лише у двох підтверджене захворювання на ротавірусну інфекцію. Решта лікуються від інших хвороб органів шлунково-кишкового тракту.

При цьому діти, які перебувають на лікуванні у медичному закладі, не лише з різних навчальних закладів, а й з різних районів, оскільки на час пандемії у Ярмолинецькій лікарні надають медичну допомогу пацієнтам з іншими інфекційними захворюваннями, крім коронавірусу.

Про захворювання 200 дітей з одного навчального закладу взагалі не йдеться, спалаху інфекції немає, – прокоментувала керівниця лікарні.

Спростував інформацію про спалах інфекції і голова Ярмолинецької селищної громади Андрій Шутяк, який у коментарі сайту Є зазначив, що поширені повідомлення не відповідають дійсності.

Ситуацію, як повідомляє видання, прокоментувала і завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Тетяна Федак. За її словами, станом на вчора на Ярмолинеччині було зареєстровано чотири підозри на ротавірусну інфекцію, при цьому про спалах мова не йде.

Це лабораторно не підтверджені підозри. Дві з них зафіксовані у Ярмолинецькому закладі загальної середньої освіти і два – у ДНЗ «Калинка». Спалах – це якщо в організованому колективі виявлено три випадки і більше. Зараз такого немає. А ті випадки, які були вчора-позавчора, – це не ротавірусна, а вірусна кишкова інфекція. Вона немає ніякого відношення до ротавірусної інфекції, – зазначила Тетяна Федак.

Довідка: ротавірусний гастроентерит – сезонне захворювання. Пік припадає на холодну пору року. Зараження відбувається через контракт з хворою людиною, інфіковані продукти харчування, предмети побуту тощо. Захворювання вражає слизові оболонки ротоглотки й тонкого кишківника.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter