Новини
Культура

Фасад історичного будинку у Хмельницькому знову змінять

Відремонтований фасад будівлі за адресою вул. Проскурівська, 17, що міг би стати першим кроком до відновлення історичної частини Хмельницького та першим здобутком проекту «Оголені», яким його автори могли би пишатися, зрештою став причиною скандалу, розслідування та інтриги. Власник будівлі готовий ще раз змінити фасад. Проте яким зрештою має бути його остаточний вигляд, стане зрозуміло лише в березні.

Скандал

На першому поверсі старовинної будівлі на Проскурівській, 17 після локдауну відкрився новий магазин. Перед цим фасад відремонтували. І тепер будівля сильно відрізняється від сусідніх. Це викликало обурення у хмельничан, про що вони багато писали у соцмережах.

Так починається сюжет муніципальної телерадіокомпанії «Місто», в якому йдеться про «осучаснення» старовинної будівлі у центрі Хмельницького. Що саме обурило містян, журналісти не уточнюють. Тож складається враження, що хмельничани незадоволені самим фактом реставрації фасаду. Хоча насправді їх обурило те, яким чином ця реставрація була виконана.

У відремонтованому приміщенні на першому поверсі запрацював магазин, який торгує побутовою хімією та косметикою. Тут запевняють: ніякого відношення до ремонту фасаду магазин не має, оскільки виступає лише орендатором квадратних метрів.

Всі наші об’єкти по місту ХмельницьКУ – це все є зйомні об’єкти, які ми орендуємо. За фасад будівлі несе відповідальність її власник. Ми просто орендуємо приміщення і ремонти робимо тільки всередині, – коментує провідна менеджерка з продажу мережі магазинів.

Другий поверх будівлі, як виявилося, це комунальна власність Хмельницької обласної адміністрації. А першим володіє приватна особа. Саме їй консультативна рада з питань охорони культурної спадщини у Хмельницькій області дала дозвіл на проведення ремонтних робіт.

Версія головного архітектора

Я не вхожу в консультативну раду області. І вже просто мене почали запитувати, чи давало управління архітектури погодження. Саме управління архітектури не давало погодження. На консультативну раду, наскільки я вже знаю, було винесено три пропозиції: в блакитному кольорі (яка вона і була), потім більш пастельний бєжевий колір і очищення цегли, повністю зняття фарби до просто самої цегли, – коментує виконувач обов’язків начальника управління архітектури та містобудування Хмельницької міської ради Максим Дружинін.   

Під час засідання ради обрали третій варіант: повністю зняти фарбу з будівлі. Однак через те, що власники приміщення на першому поверсі неодноразово змінювалися, і кожен ремонтував стіни на власний смак, фасад постраждав. Тож зберегти цегляну кладку було неможливо, – йдеться у сюжеті.   

При утепленні і різних переробках даного фасаду цегла повністю зруйнувалася. І таким чином її треба було відновлювати вже в тому стані, як воно було. Тому вони мали зробити з піщанику, як їм було погоджено. Але вони зробили з плитки, тому що він аргументував тим, що піщаник дуже в себе впитує вологу і фарбу, – пояснює Максим Дружинін (стилістика висловлювань збережена – ред.)

Розслідування

Відреагували на ситуацію з будинком на Проскурівській в Агенції розвитку Хмельницького. Будинок, реставрований фасад якого наразі у місті обговорюють, напевно, мав би стати першим здобутком проекту «Оголені», яким би могли пишатися в Агенції. І демонструвати результат підприємцям, які є власниками історичних будівель, аби вони перейнялися ідеєю та долучилися до її реалізації в майбутньому.

Проте не так сталося, як гадалося. Тож ініціаторам проекту довелося провести власне розслідування, аби хоч якось пояснити хмельничанам ситуацію з реставрацією.

Приватний підприємець орендував перший поверх і вирішив – власним коштом – відновити історичний вигляд фасаду другого поверху будинку. Коли фасад очистили від нашарувань фарби, в усій красі відкрилося цегляне мурування і декор будівлі… Це ж саме планувалося зробити і на першому поверсі. Але під час ремонтних робіт виявилося, що перший поверх так часто переходив від власника до власника і кожен робив ремонт заново і по-своєму, що автентична цегляна кладка була дуже пошкоджена. Тож довелося шукати інше рішення. І вирішили облицювати перший поверх піщаником. Чому в кінцевому підсумку там плитка – це вже інше питання.

Власне, на цьому «розслідування» ініціаторів проекту «Оголені» завершене. Чому під час реставрації сам її процес не відстежували – не пояснюють. Натомість пропонують «пригадати, як виглядав будиночок раніше, коли там були магазин взуття і цифрової техніки. А також коли будинок був пофарбований у блакитне – колір, абсолютно не типовий для історичного Хмельницького».

У коментарях під «розслідуванням» трохи подискутували на цю тему:

До повідомлення про розслідування в Агенції розвитку додали декілька фото, які не лише ілюструють стан будинку «до» та «після», а й нарешті показують хмельничанам, яким же був проект, затверджений підряднику до виконання.

Те, що він (навіть без сучасної плитки) ніяк не повертає будівлі її історичного вигляду, і влітку, коли другий поверх ховатиметься за листям дерев, нічим не відрізнятиметься від новобудов, теж, схоже, інше питання.

Версія підрядника

Відреагували на критику і в компанії, яка займалася реставрацією як першого, так і другого поверху будівлі на Проскурівській. Як йдеться у повідомленні, виконавець «дотримався усіх процедур по дозвільній документації, пройшов усі комісії за погодженням цих дозволів. Спільно з комісією та міською владою прийняли до виконання задовільний план по збереженню і відновленню автентичності даного об’єкта».

Перше, з чим ми зіткнулися, – це те, що стіни першого поверху вже були зруйновані механічним шляхом. Для цього поверху був продуманий спеціальний вид обробки – піщаник. Почали роботи з 2 поверху, який не є власністю замовника, а власністю обласної державної адміністрації. Відновлення фасаду другого поверху було зроблено повністю за рахунок замовника і роботи команди @hub_servis, що в результаті призвело до великої витратної частини об’єкта. Відповідно за бажанням замовника відбулася заміна матеріалу на першому поверсі, а саме з пісковика – на фасадну плитку,пояснюють відхилення від затвердженого проекту виконавці.

Ще раз: піщаник на плитку на першому поверсі замінили, бо відновлення фасаду другого поверху, за яке взялися за власним бажанням, обійшлося надто дорого. Що з цього приводу говорив в.о. начальника управління архітектури та містобудування – читайте вище.

До слова, на своїй Фейсбук-сторінці виконавець виклав фото відреставрованого фасаду на Проскурівській, 17. Причому – виключно другого поверху.

Інтрига

За словами Максима Дружиніна, нинішній власник приміщення готовий зняти фасадну плитку і замінити її на цеглу. Або ж повернути стінам попередній колір.

Він вийшов на зв’язок, каже: «Слухай, якщо треба його назад привести там, я назад його пофарбую. Якщо треба так – ну, будь-як, типу, треба, – я зроблю. Якщо, типу, от принципово, що треба перший поверх теж в цеглі – значить, будемо шукати цеглу по області, купляти, – передає слова власника очільник управління архітектури.    

Чому фасад одразу не був реставрований так, аби не викликати нарікань хмельничан, – питання наразі без відповіді.

Остаточне рішення щодо зміни фасаду на Проскурівській, 17 буде прийняте на засіданні містобудівної ради, яке має відбутися у березні.

До слова, на вулиці Проскурівській є ще один будинок, в якому минуле поєдналося із сучасністю. Але з точністю до навпаки.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter