Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому в години пік громадський транспорт знімають з маршрутів

Хмельничани нарікають: у віддалені мікрорайони міста дістатися увечері неможливо – порожні маршрутки проїжджають повз людей, які мерзнуть на зупинках. Тим часом перевізники кажуть: через карантинні обмеження вони працюють у збиток і готові розривати укладені раніше угоди.

Мікрорайон Лезневе у Хмельницькому і за сприятливих погодних умов – один з найпроблемніших в плані транспортного сполучення із рештою міста. Що вже казати про пасажирські перевезення в умовах снігопадів, погано розчищених доріг та, уже звично, карантинних обмежень.

Від імені мешканців мікрорайону емоційне повідомлення написала хмельничанка Наталя, якій чи не щодня доводиться діставатися із центру міста до свого дому у Лезневому.

17:50. Мікрорайон Лезневе. Громадський транспорт довелось чекати пів години. Не тому, що через раптовий сніг стався транспортний колапс. А через те, що 4 мікроавтобуси зійшли з маршрутів. Чому саме в цей час, адже якраз люди їдуть з роботи? Дві 40, 43 та 46. Сніг ліпашить, мороз, від вітру немає куди сховатись, а громадський транспорт ПУСТИЙ проїжджає повз…написала хмельничанка.

Відповідь на питання “хто відповідає за вказані маршрути? Що це за рішення такі? Якщо це чергування змін, то чому воно відбувається в час пік? Де великогабаритні автобуси на Лезневе?” хмельничанка очікувала отримати від влади. Проте, більше ніж за добу, ніякої реакції на свої запитання не отримала. Воно й зрозуміло: несприятливі погодні умови – снігопад взимку (!) – змушують владу тимчасово відірватися від розповідей про…

…та кинути всі сили й перемикнути всю увагу на прибирання вулиць, аби бодай трохи знизити градус напруги серед містян, незадоволених роботою комунальників. Тож відповідати на ситуативні меседжі нещасливих пасажирів часу і зовсім немає.

Перевізники скаржаться, влада розводить руками

Тим часом ситуація із пасажирськими перевезеннями у Хмельницькому наближається до критичної. Через запроваджені урядом карантинні обмеження, які все ще діють на території України, громадський транспорт в обласному центрі перевозить в рази менше пасажирів, ніж міг би. Страждають від цього і пасажири, і власники маршрутів. І якщо хмельничани мають вибір: користуватися громадським або приватним транспортом, ходити пішки, ловити попутку чи викликати таксі, то у перевізників такої можливості немає. Вони або везуть стільки пасажирів, скільки дозволено правилами, або знімають транспорт з маршрутів.

Мікрорайон Ракове – ще один із тих у місті, якому не щастить із транспортом. Особливо – в умовах карантину. Про те, як для тамтешніх мешканців дорога на роботу та додому перетворюється на насичений адреналіном квест, ми вже писали.

Згодом у соцмережах показали, як виглядає кінцева зупинка у Раковому, куди щоранку стікається потік пасажирів, які будь-що намагаються вчасно дістатися на роботу та навчання.

Відреагував на одному з брифінгів на проблему Хмельницький міський голова, який сказав: поки діють карантинні обмеження, громадський транспорт вимушено перевозитиме лише 30 пасажирів замість 100, які міг би взяти за нормальних умов. І вплинути на ситуацію влада не може. Навіть якщо випустить на маршрути абсолютно весь транспорт, наявний в автопарках. Все що могли – звернутися до Кабміну з проханням дозволити перевозити більшу кількість пасажирів – уже зробили.

Також, як розповів очільник міста, деякі автобуси не виходять на маршрути, тому що “за п’ять гривень перевізник не хоче їздити й вимагає підняття тарифу”. Йдеться, зокрема, про великогабаритний транспорт, який мав би курсувати за маршрутами №51 та №2.

Перевізник мав збитки по 1 500-2 000 гривень в день і знявся з маршруту, бо не хоче  працювати в «мінус» та готовий розривати договір на здійснення перевезень, – зазначив Олександр Симчишин. 

Прокоментували ситуацію із транспортом і перевізники.

Ми хотіли зупинити великогабаритні автобуси за маршрутами № 21, № 22 і № 51,  тому що вартість проїзду не відповідає вартості перевезень, – пояснив підприємець Олександр Мішин, який здійснює перевезення за вказаними маршрутами.

За його словами, на цих маршрутах загалом курсує близько двох десятків автобусів, в залежності від кількості водіїв, які виходять на роботу, проте “є реальні підстави для підняття вартості проїзду в громадському транспорті”.

У міському управлінні економіки порахували: при зарплаті водіїв у 6 800 гривень і вартості дизельного палива 22 гривні за літр, середня вартість перевезення має становити 10 гривень 80 копійок. 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter