Новини
Новини від читача

У Хмельницькому розмалювали свастиками пам’ятку, встановлену на місці єврейського гетто

Голова правління Хмельницької іудейської релігійної громади Ігор Ратушний вважає: це була спланована та організована акція, оскільки малюнок нанесли за допомогою заздалегідь приготованого трафарету. Про інцидент повідомили правоохоронців та СБУ.

Барельєф на місці проскурівського єврейського гетто, де в 1941-1942 роках знищили 16000 євреїв, у Хмельницькому відкрили 27 січня, у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. За два тижні на стіні під пам’ятною дошкою з’явилися дві свастики.  

Про інцидент повідомили поліцію та СБУ. На думку Ігоря Ратушного, це була організована акція, оскільки малюнки нанесли за допомогою заготовлених заздалегідь трафаретів. На зображеннях також містяться написи, однак їх неможливо прочитати, оскільки фарба розпливлася. 

За словами керівника Групи моніторингу дотримання прав національних меншин В’ячеслава Ліхачова, минулого разу подібний інцидент стався в Хмельницькому сім років тому: у 2014-му пам’ятник євреям – жертвам Проскурівського погрому – розмалювали свастиками та вольфсангелями. На думку фахівця, цьогорічне публічне відкриття пам’ятного знаку могло привернути увагу, зокрема, недоброзичливців, які вдалися до антисемітського вандалізму, повідомляє видання ZMINA.  

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter