Новини
Суспільство

Мешканців Хмельницького просять вирішити долю хворого дерева

Опитування щодо ураженої небезпечною хворобою сосни, що росте біля приміщення міської ради, опублікували на сторінці Департаменту інфраструктури міста Хмельницький. Хмельничани радять звернутися з цим до експертів, а не перекладати розв’язання питання, в якому більшість містян не компетентні, на плечі громади.

Схоже, після ситуації з обрізкою дерев у парку імені Чекмана, яку багато хто назвав варварською, у владі вирішили перестрахуватися. Тож коли зайшлося про дерево, яке також, ймовірно, доведеться або почистити від гілок майже повністю, або й взагалі зрізати, звернулися по допомогу до хмельничан.

Про ситуацію з хворим деревом розповіли у фейсбук-групі департаменту інфраструктури.

Допоможіть! Біля входу у приміщення виконкому, по обидва боки, ростуть дві великі сосни веймутова. Вони довгий час прикрашали своєю ошатністю територію перед будівлею. Але, на жаль, одну з них уразило грибкове захворювання – пузирчаста іржа. Це найчастіше захворювання хвойних дерев: на стовбурах і гілках утворюються потовщення, які поступово перетворюються у відкриті рани. У місцях ураження спочатку відбувається інтенсивне виділення смоли, а пізніше із розривів кори виступають еції у вигляді численних, жовто-оранжевих пузирків. Для того, аби уникнути зараження здорових дерев, необхідно ізолювати уражені ділянки. У хворої рослини доведеться повністю вирізати уражені частини дерева або найкращий варіант – видалити, інакше зараження здорових дерев неминуче, – йдеться у повідомленні.

Як виглядає хвора сосна, показали на фото.

Також у повідомленні його авторка зазначає, що “дуже шкода видаляти дерево, але при обрізці хворої частини дерева, залишається лише дві здорові гілки”.

Хмельничан попросили висловити свою думку за допомогою опитування. Варіанти відповідей в ньому такі:

  • видалити і посадити нове (49 голосів)
  • видалити лише хворі гілки (41 голос)
  • видалити хворе дерево (18 голосів)
  • лікувати Яросом (4 голоси)
  • викликати спеціаліста (3 голоси)

Попри те, що у коментарях хмельничани радять звертатися з такими питаннями до спеціалістів, здебільшого, як видно, за виклик спеціаліста в опитуванні мало хто віддав свій голос. При цьому не впустили містяни нагоди “пустити шпильку” у бік влади:

Коли калічили дерева в парку (і не тільки), ніяких опитувань не проводили, а тут бач…

Та іронізують:

Можна там кіоск поставити…

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter