Новини
Суспільство

На Хмельниччині подорожчає хліб

Крім подорожчання інгредієнтів, необхідних для випікання хліба, збільшення закупівельних цін на зернові, зростання ціни на енергоресурси та комунальні послуги та заробітну плату, які вплинуть на вартість одного з найголовніших продуктів на столі мешканців Хмельниччини, агробізнес акцентує ще на одній проблемі. Через масовий експорт пшениці, може статися таке, що їм ні з чого буде випікати хліб. Експерти ж тим часом прогнозують – навесні здорожчає не лише хліб, а й чимало інших необхідних продуктів.

Сьогодні середня вартість соціального хліба в обласному центрі – 14 гривень. Незабаром ціна збільшиться на 10-15%. Вартість преміальних сортів хліба та кондитерської продукції також зросте. Орієнтовно – на 25% відсотків.

Враховуючи, що вихід борошна становить в межах 70% від сировини, і враховуючи те, що з серпня минулого року по січень поточного вартість енергоресурсів, заробітної плати, складових випікання хліба, які займають в межах 20-25%, також зросла, можна спрогнозувати зростання і вартості хліба, – коментує начальник управління департаменту розвитку промисловості та АПК Хмельницької ОДА Вадим Конончук.  

На ціну впливає декілька факторів, зокрема, подорожчання інгредієнтів та збільшення закупівельних цін на зернові. Також вполовину зросла вартість цукру, на 60% подорожчала олія. Крім того, додали в ціні комунальні послуги, пальне, а ще підняли мінімальну зарплату. 

Здорожчає не тільки хліб

Мають проблеми виробники й із закупівлею пшениці. Кажуть, багато її пішло на експорт.

Сказали, що буде квотування. Квоти, як такої, немає. Ми бачимо, пшениця вивозиться, і хто знає, що через два місяці нас очікує, з чого ми будемо пекти хліб? – зазначає директор ТОВ «Агробізнес» Олег Собуцький.  

Агробізнес підійматиме ціну на хлібобулочну продукцію на 5%, хоча є підприємства, які планують здорожчання вдвічі, а то й втричі. Щодо вартості хліба, експерти заспокоюють подолян: хліб дорожчатиме поступово. Хоча й не з оптимістичних підстав: різкий стрибок стримає низька купівельна спроможність населення. При цьому дають невтішні прогнози – навесні подорожчають зернові, овочі, фрукти та м’ясо. А загальна інфляція становитиме близько 7-8%.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter