Новини
Здоров’я

На Хмельниччині новонароджені залишилися без щеплення для профілактики туберкульозу

Мешканці Хмельниччини, в яких от-от мають народитися діти, вже зараз починають думати, як убезпечити новонароджених, адже доставити вакцину в область обіцяють не раніше травня. Дехто навіть готовий купувати її за свій кошт. Проте зробити це наразі нереально.

У Хмельницькій області з кінця січня немовлят виписують з пологових будинків без щеплень для профілактики туберкульозу. Препарату у лікувальних закладах області просто немає.

За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ вакцина БЦЖ наразі проходить цикл документальної реєстрації на теренах України. До цього часу вона не була зареєстрована, тому дитячий фонд ЮНІСЕФ не мав можливості її закупити і розподілити по регіонах України, – коментує  головна спеціалістка управління охорони здоров’я Хмельницької міськради Ірина Кондратюк.

За словами посадовиці така ж проблема наразі – по всій Україні. Батьків попереджають бути обережнішими, менше контактувати з оточуючими.

Чому вакцина БЦЖ вводиться саме в перші 48 годин життя? Тому що вона не захищає від туберкульозу повністю, захищає від такого важкого ускладнення, як туберкульозний менінгіт, – пояснює Ірина Кондратюк.  

За попередньою інформацією, лікувальні заклади Хмельницької області забезпечать вакциною для профілактики туберкульозу БЦЖ лише у травні. Тож новонароджені, яким не встигли зробити щеплення у пологових будинках, імунізують в амбулаторних умовах.

Тому майбутні матері, яким ось-ось прийде час народжувати, уже зараз думають, як убезпечити своїх дітей. Кажуть, напевно, доведеться купувати щеплення самостійно.

Однак зачекати усе ж доведеться, адже купити БЦЖ неможливо. По-перше, препарат ще не зареєстрований, його немає в Україні. По-друге – це «жива» вакцина, з якою потрібно поводитися дуже обережно і обов’язково консультуватися з лікарями.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter