Новини
Політика

Хроніки протистоянь у міській раді Кам’янця

Третій місяць у Кам’янці-Подільському неспокійно. Неодноразові спроби обрати секретаря міської ради досі не принесли результату. На одне з останніх рішень, підтримане необхідною кількістю голосів депутатів, міський голова наклав вето, яке міські обранці подолати не змогли.

Епопея з кадровими призначеннями триває у Кам’янці-Подільському не перший місяць. На початку грудня перша спроба міського голови призначити на посаду секретаря міської ради “свою” кандидатку Ірину Шелепницьку закінчилася скандалом на сесії та викликом поліції. Друга спроба, яка відбулася за кілька днів, також закінчилася нічим – кадрове питання не тільки не голосували, а й взагалі зняли з порядку денного. Під час третьої спроби, яка теж була невдалою, міський голова взагалі відмовився від рішення надалі пропонувати на цю посаду свою кандидатку та вирішив шукати іншу кандидатуру, яка задовольнила б усі зацікавлені сторони.

Принципове питання

Чому так запекло кожна зі сторін у міській раді Кам’янця відстоює своє? Міському голові секретар важливий не лише тому, що він модерує сесію, а й формує питання порядку денного. Крім того, у випадку відсутності на сесії, очільник міста хоче бути впевнений, що опозиційні сили не підкинуть йому ніяких сюрпризів – повноважень секретаря достатньо, аби, у разі необхідності, закрити сесію.

Для опозиції у раді секретар важливий, зокрема, тим, що у разі відсутності міського голови, може поставити на голосування питання про оголошення недовіри меру. Про це наразі не йдеться, адже навряд чи обранці наважаться стати на шлях імпічменту місцевого розливу, проте підстрахуватися ніколи не завадить. Натомість Михайло Посітко під час одного із засідань сесії пригрозив депутатам, що до кінця каденції вони можуть не досидіти.

Спроба номер…

Майже вдалося міським обранцям Кам’янця нарешті згуртуватися та проголосувати необхідною кількістю голосів за кандидата на посаду секретаря міської ради 9 лютого. Після важкого сесійного дня, якому передували одразу два мітинги, що їх проводили під стінами міської ради прихильники міського голови Михайла Посітка та його конкурента на виборах Володимира Мельниченка, депутати, відкинувши кандидатуру Аракела Межлум’яна, запропонованого міським головою, віддали свої голоси за Сергія Самсонюка, кандидатуру якого висунули депутати групи “Ми кам’янчани” та позафракційні, проголосувавши 21 голосами “за”.

Майже вдалося, тому що дійсним це рішення було рівно два дні, аж поки його не зупинив міський голова.

І, ІІ, 3, 4, 5… та конфлікт інтересів

12 лютого на сторінці у Фейсбук Михайло Посітко опублікував розгорнуте пояснення, чому наклав вето на рішення четвертої сесії Кам’янець-Подільської міської ради VIII скликання від 09 лютого 2021 року № 1/4 «Про обрання на посаду секретаря Кам’янець-Подільської міської ради VIII скликання».

Текст повідомлення очільника міста досить об’ємний. Коротко причини, які спонукали Михайла Посітка прийняти таке рішення, полягають в наступному:

  • в результаті аналізу бюлетенів було виявлено, що у 18 з них в графі «ЗА» були проставлені не хрестики або галочки, як це роблять зазвичай під час голосування, а порядкові номери: I, II, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19. Це дало підстави міському голові засумніватися у вільному волевиявленні депутатів під час таємного голосування. При цьому “результат голосування вказаної групи депутатів в складі 18 осіб мав вирішальний вплив на загальний результат голосування, відповідно до якого, за кандидатуру Самсонюка С.І. було віддано всього 21 голос”.
  • кандидатури осіб, які пропонуються для обрання, затвердження, призначення або погодження міською радою попередньо розглядаються на засіданнях постійних комісій міської ради. Фактично кандидатура Сергія Самсонюка була внесена депутатами в складі 20 осіб у письмовій формі безпосередньо на пленарному засіданні сесії 09 лютого 2021 року о 14:21 год. (вх. № 46). За словами міського голови, це “об’єктивно унеможливило попередній розгляд такої кандидатури у встановленому Регламентом порядку на засіданнях постійних комісій міської ради, а також засіданнях депутатських фракцій та груп”. (Тут Михайло Посітко, так би мовити, “зрівняв рахунок”, адже свого часу міські обранці відмовилися голосувати за кандидатуру Ірини Шелепницької з тих же причин).
  • третя причина – конфлікт інтересів, який має запропонований депутатами кандидат. Сергій Самсонюк є керівником ТОВ «Поділля метал», а його дружина володіє 50 відсотками від статутного капіталу цього підприємства, яке орендує у Кам’янець-Подільської міської ради нерухоме майно комунальної власності – нежитлову будівлю (колишній кінотеатр «Юність») загальною площею 3565,3 кв. м. “Вже тривалий час у ТОВ «Поділля метал» наявна значна сума простроченої заборгованості зі сплати орендної плати. Станом на сьогодні загальна сума заборгованості ТОВ «Поділля метал» з орендної плати за вказане комунальне нерухоме майно становить 1452423,59 грн. Незважаючи на цілий ряд чинних судових рішень про стягнення з ТОВ «Поділля метал» заборгованості з орендної плати, станом на даний час заборгованість товариством не погашена. З урахуванням наведеного, у даній ситуації слід констатувати факт наявності реального конфлікту інтересів у кандидата на посаду секретаря ради Самсонюка Сергія Івановича, що в силу закону об’єктивно унеможливлює зайняття ним даної посади”, – зазначив Михайло Посітко.

19 замість 26

У понеділок, 15 лютого, під час чергової позачергової сесії Кам’янець-Подільської міської ради, депутати спробували подолати вето міського голови щодо обрання на посаду секретаря Сергія Самсонюка. Для цього потрібно було, аби 26 з них (2/3 від загального складу) проголосували “за”. Попри те, що на сесії були присутні 35 міських обранців, 7 голосів їм не вистачило – “за” проголосували лише 19, проти були 12, утрималися 4.

Таким чином чергова спроба обрати секретаря Кам’янець-Подільської міської ради завершилася провалом.

Далі що?

Що далі відбуватиметься у стінах міської ради Кам’янця, спрогнозувати важко. Аби новообрану владу припинило лихоманити і вона нарешті почала працювати повноцінно, потрібна кандидатура, яка влаштує всіх і за яку проголосують без порушень закону. До того моменту, схоже, опозиція блокуватиме усі кадрові та політичні рішення міського голови (в якого досі немає не лише секретаря, а й заступників), а він, своєю чергою, ігноруватиме ініціативи опозиційних фракцій.

За матеріалами Vdalo.info

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter