Новини
Зіньківська сільська

Вишиванка з Хмельниччини може увійти до переліку скарбів України

У селі Хмельницького району залишилася лише одна майстриня, яка відшиває сорочки за старовинними зразками. Якщо не відродити традицію зіньківської вишиванки, цей скарб зникне назавжди.

Робочу поїздку у село Зіньків здійснили днями фахівці з питань охорони і збереження нематеріальної культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва. Мета поїздки – дослідження традицій крою та вишивки унікальної сорочки.

Вишиванку, котрій притаманні естетичність декору, особливість крою, розташування та кольорове вирішення вишитих композицій, можна побачити лише у Зінькові. Сорочки, вишиті у дещо іншій кольоровій гамі та розташуванні окремих елементів поширені у сусідніх селах – Адамівці та Станіславівці.

На сьогодні у Зінькові залишилася єдина майстриня, яка відшиває сорочки за старовинними зразками. Тож цей елемент нематеріальної культурної спадщини потребує негайної охорони. Адже якщо не звернути увагу спільноти на відродження традиційної зіньківської сорочки – цей скарб зникне назавжди, залишившись експонатом в музеї чи прикрасою приватної колекції.

Ініціативу щодо внесення зіньківської сорочки до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини підтримали педагоги Зіньківського навчально-виховного комплексу «Середня спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – колегіум», хранительки історії Зінькова Валентина Когут та Галина Бернацька – відома на Хмельниччині майстриня декоративно-ужиткового мистецтва.

Також під час візиту зібрали додаткові матеріали щодо раніше включених до обласного переліку елементів: «Технології виготовлення ковбаси зіньківської (чорної)» та «Технології виготовлення зіньківського хліба».

За матеріалами Хмельницької обласної ради.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter