Новини
Інфраструктура

МАФ за понад півтора мільйона встановили у Хмельницькому

Майбутній туристичний інфоцентр хмельничани встигли не лише побачити, сфотографувати, а й розкритикувати. Зокрема, за те, що очікування (проєкт) дещо відрізняється від реальності (реалізації).

Компактні споруди різного призначення вартістю у мільйон і більше – вже не дивина для Хмельницького. Щойно втихли відлуння обговорень модульної вбиральні у центрі міста, як містянам “підкинули” нову тему і, відповідно, нову споруду.

Мала архітектурна форма (МАФ), мала архітектура — об’єкти обладнання та благоустрою території, які задовільняють утилітарні та естетичні потреби людини. У законодавстві України мала архітектурна форма визначається як невелика одноповерхова пересувна споруда, яка не має закритого приміщення для тимчасового перебування людей, або стаціонарна споруда, яка має закрите приміщення для тимчасового перебування людей і по зовнішньому контуру має площу до 30 кв.м, яка виконується із полегшених конструкцій і встановлюється тимчасово без улаштування фундаментів. До малих архітектурних форм належать, зокрема, павільйони.

Саме така споруда-МАФ, яку, напевно, можна віднести до розряду павільйонів, з’явилася днями на майданчику біля кінотеатру ім. Т. Шевченка у Хмельницькому. Як зазначено на дашку будівлі, у ній розміщуватиметься “Туристичний інфоцентр”.

Мережа кіосків вартістю у 10 мільйонів

Про відкриття туристично-інформаційного центру на Проскурівській йшлося ще у серпні минулого року. Тоді в ефірі радіо “Поділля-центр” про нього розповідали директорка «Агенції розвитку Хмельницького» Леся Герасимчук та експерт з розвитку туризму Сергій Толстіхін. Спочатку інфоцентр запрацював в онлайн-форматі, а восени планували відкрити мережу інформаційних кіосків, де гості міста могли б отримати інформацію щодо цікавих пам’яток, туристичних локацій, готелів і кафе Хмельницького.

Вартість туристично-інформаційного проєкту на той момент становила 10 мільйонів гривень. З них 9,4 мільйона гривень – грантові кошти Європейського Союзу, ще 500 тисяч – співфінансування Хмельницької міської ради.

За словами Сергія Толстіхіна, завданням туристично-інформаційного центру було допомогти туристам правильно спланувати свої відвідини міста, в залежності від того, на який термін вони приїхали: на кілька годин чи на кілька днів.

Треба визнати, що Хмельницький не входить в топ 10 туристичних міст України, але цієї проблеми абсолютно немає в нашій області. Тому частина нашої концепції полягає в тому, аби турист відвідав інші об’єкти на Хмельниччині, – прокоментував під час ефіру Сергій Толстіхін.

Очікування та реальність

Коментуючи фото, опубліковане у фейсбук-спільноті Хмельницький Development, хмельничани здебільшого іронізують. До прикладу, пропонують “відкрити іще морський порт в центрі або адміралтейство якесь!”, оскільки вважають, що “туризму у нас у місті теж немає, але центр є…”

Не оминула увагою новозбудований МАФ і регіональна представниця Інституту Масової Інформації у Хмельницькій області Альона Береза:

Який туризм в Хмельницькому, такий і туристичний центр. Ну і кращого місця, як в центрі міста перед сценою, для цього сарайчика не знайшлося.

Щоправда, більше, ніж наявність або відсутність туризму, хмельничанку турбує те, що встановлена у центрі міста споруда не зовсім відповідає зображеній у проєкті.

Очікування:Реальність. Ану, давайте, пограємо в гру “Знайдіть 10 відмінностей”! Вартість цього добра – 1 мільйон 639 тисяч гривень без 4 копійок. Всі кошти оплачено підряднику. Строк дії договору 27.10.2020 – 31.12.2020. Агенція розвитку Хмельницького, а підкажіть, будь ласка, хто відповідальний за цей “витвір мистецтва” у вас? – написала хмельничанка.

До свого допису вона додала фото, на яких видно, яким би мав бути туристичний інформаційний центр…

…та яким він наразі є.

Пересвідчитися, що ця мала архітектурна форма дійсно коштує понад півтора мільйона, можна на сайті prozorro.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter