Новини
Інфраструктура

Третій блок ХАЕС планують добудувати за 4 роки

На атомній електростанції у Нетішині практично завершили всі підготовчі роботи для будівництва третього блоку ХАЕС. За словами т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, на будівництво 3-го енергоблока піде від 3 до 4 років. Наразі вже змонтовано 85 одиниць устаткування.

Фахівці проєктних інститутів активно працюють у штабі будівництва. Вони вже завершили обстеження бетонних конструкцій і переконані, що бетонний блок цілком готовий до будівельних робіт. 

Третій енергоблок, який готовий на 75%, розпочали будувати у вересні 1985 року. Тоді його почали проєктувати під установку реактора В-320 (за російським проєктом ВВЕР-1000), тому весь перший контур підлаштовували під нього.

– Під цей енергоблок на Турбоатомі практично готові турбіна, ротор і лопатки. Дешевше за все добудувати саме за цією технологією. Та, безумовно, не з Росією. Але сам проєкт реакторного устаткування можна взяти у чеської компанії Skoda, з якою ми співпрацюємо, і яка свого часу перекупила російські технології та тепер володіє ними, – коментує Петро Котін.

Четвертий енергоблок, який готовий на 28%, розпочнуть добудовувати одразу після третього.

За 7-8 років після добудови ХАЕС-3, 4 Енергоатом зможе забезпечити будівництво власного українського реактора. 

Довідка: ХАЕС 3,4 почали будувати наприкінці 80-х років минулого століття. Проте у 1990 році, через «постчорнобильський» мораторій на будівництво нових АЕС, проєкти заморозили. Як говорять в Енергоатомі, це будівництво є стратегічним для країни з декількох причин: створення нових робочих місць, розбудова регіону, зміна/доступність тарифу на електрику для населення та енергетична незалежність країни.

За інформацією Хмельниччина. Північ

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter