Новини
Суспільство

На Хмельниччині з продуктів найбільше подорожчав цукор

Споживчі ціни в області в лютому порівняно з попереднім місяцем зросли на 1,2%, по Україні – на 1,0%, з початку року в області та Україні – підвищились на 2,3%.

На споживчому ринку області в лютому ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на півтора відсотка. Найбільше (на 10,2%) подорожчав цукор. У межах 5,9–1,4% підвищились ціни на маргарин, соняшникову олію, фрукти, овочі, яловичину, м’ясо птиці, продукти переробки зернових, сало, кондитерські вироби з борошна, рис, макаронні вироби, сметану, на 0,7–0,2% – на хліб, рибу та продукти з риби, сири, кисломолочну продукцію, свинину. Водночас на 2,5–0,3% подешевшали яйця, безалкогольні напої, молоко.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищились на 1,8%, у тому числі на алкогольні напої – на 2,0%, тютюнові вироби – на 1,5%.

Одяг та взуття подешевшали на 2,6%: одяг – на 3,0%, взуття – на 2,2%. Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,1% зумовлено підвищенням плати за оренду житла, його утримання та ремонт – на 1,1% та 0,4% відповідно.

Ціни на транспорт у цілому зросли на 2,3% в першу чергу за рахунок подорожчання палива та мастил на 7,4%, проїзду в залізничному пасажирському транспорті – на 2,5%. Разом з тим на 0,6% зменшились ціни на автомобілі, повідомляють у Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

У сфері охорони здоров’я  ціни підвищились на 0,4%, зокрема на амбулаторні послуги – на 1,6%. Серед інших товарів та послуг подорожчання відбулось у сфері відпочинку та культури, на послуги ресторанів та готелів, предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла – на 2,1–0,4%.

Лютнева інфляція в 1,2 відсотка – доволі висока. По-перше, вона вища, ніж в будь-який місяць торік (минулого року в останній місяць зими взагалі була від’ємна на рівні – 0,1 %). По-друге, якщо екстраполювати на весь рік інфляцію минулого місяця, то в річному вимірі це буде найвищим показником за останню п’ятирічку: інфляція коливалася в межах 4,4-13,8 відсотка.

Костянтин Зварич.

Автор: Адміністратор сайту

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter