Новини
Культура

У хмельницькому музеї відкрили виставку, яка “лікує” кольором

Персональний проєкт науковця і митця, автора теорії «Біоколор», українського художника угорського походження Стефана-Арпада Мадяра презентували у Хмельницькому обласному художньому музеї. На вернісаж, організований за сприяння Посольства Угорщини в Україні завітали Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто, Радник з питань культури та освіти Посольства Угорщини Тамаш Віціан та Голова Хмельницької регіональної спілки угорців імені Святого Іштвана Аттіла Сікора.

На переконання автора, його роботи є арт-генераторами енергетичного посилу. Після довготривалих досліджень та численних мистецьких практик, взявши за основу досвід вчителя Флоріана Юр’єва, Стефан-Арпад Мадяр в своїх творах візуалізує системи кольородинаміки.

Стефан-Арпад Мадяр – український художник і науковець. Докторант кафедри кольородинаміки Будапештського політеху, член Всесвітньої асоціації кольорознавців, видавець та автор теорії «Біоколор», в якій він розвиває ідеї свого вчителя Флоріана Юр’єва.

Роботи, представлені в експозиції «Кольоропреференція. Колірні експерименти», є інтерпретацією чотирьох розділів авторських дослідницьких напрямів вивчення впливу кольору. Як зазначає митець, основною метою теорії «Біоколору» є пошук індивідуального підходу до гармонізації особистих душевних станів. Варто зазначити, що ця теорія знайшла підтримку у відомого швейцарського вченого-психолога Макса Люшера, автора однойменного тесту.

Крім того, терапевтичної методика була апробована на Антарктичній станції «Академік Вернадський». За словами дослідника, створена на полотні домінанта колірних співвідношень дозволяє збалансувати внутрішній стан людини без ліків, допомоги у подоланні симптомів посттравматичного синдрому.

Секрет – у впливі кольору на стан психологічної рівноваги, якій досягається через генерування чуттєвого імпульсу, енергетичного посилу.

Спробувати на собі «лікування кольором» та ознайомитись з творами художника можна до 10 квітня 2021 року.

Нагадаємо, до 27 березня у музеї можна переглянути ретроспективну виставку загиблого хмельницького архітектора Анатолія Москаленка.

Фото зі сторінки ХОХМ.

Автор: Ольга Нікітіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter