Новини
Нетішинська міська

На Хмельницькій АЕС переймають світовий досвід та діляться напрацюваннями

У першій половині березня працівники Хмельницької АЕС взяли участь у вебінарі «Досвід розробки і впровадження інструментів запобігання людських помилок на АЕС» та в робочій зустрічі «Ефективне використання зовнішнього і внутрішнього досвіду експлуатації», які були організовані Всесвітньою асоціацією організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС).

У рамках вебінару «Досвід розробки і впровадження інструментів запобігання людських помилок на АЕС» розглядалися теоретичні аспекти людського фактору в атомній енергетиці і події, які призводять до необхідності його обліку; підходи до порядку визначення необхідних інструментів запобігання помилок для різних категорій персоналу.

 Слухачів ознайомили з міжнародним досвідом щодо зведення до мінімуму впливу людського фактору на виробничі процеси, основними підходами щодо порядку визначення необхідних інструментів запобігання помилок для різних категорій персоналу. Були розглянуті також діючі документи ВАО АЕС, Інституту експлуатації атомних електростанцій (INPO), МАГАТЕ, які визначають такі інструменти.

Учасниками вебінару, враховуючи дистанційний формат, були представники АЕС, які входять до складу ВАО АЕС. Слухачами від Хмельницької АЕС були фахівці служби головного технолога, виробничо-технічної служби, енергоремонтного підрозділу, інструктори навчально-тренувального центру, начальники змін оперативного персоналу, учасники Молодіжного руху ВАО АЕС.

Робоча зустріч «Ефективне використання зовнішнього і внутрішнього досвіду експлуатації», також проходила в онлайн режимі за участі представників ХАЕС. Зокрема, Хмельницьку АЕС представили начальник відділу досвіду експлуатації Олександр Титов та головний спеціаліст з розслідування і аналізу подій служби головного технолога Валерій Сваричевський.

Досвід експлуатації – напрацювання, якими ділилися представники Московського та Лондонського центрів ВАО АЕС, фахівці атомних станцій України, Росії, Чехії, Угорщини, Вірменії, Білорусії, Індії, Китаю, – скарбничка яка поповнюватиметься новими знаннями і слугуватиме ще не одному поколінню атомників. Фахівці Хмельницької АЕС презентували на зустрічі напрацювання «Використання цільових інструктажів ВАО АЕС у виробничому процесі ВП ХАЕС». Зокрема, ознайомили учасників зустрічі з документацією, яка регламентує порядок використання інформаційних повідомлень про цільові інструктажі ВАО АЕС на Хмельницькій АЕС, їхньою організаційною схемою процесу аналізу і використання, а також навели конкретні приклади.

Розповідаючи про діяльністьВсесвітньої асоціації організацій, які експлуатують атомні електростанції у поточному році, представник ВАО АЕС на майданчику ВП ХАЕС Вячеслав Іванов зауважив, що коронавірусна інфекція внесла коригування у діяльність і цієї організації. З одного боку, завдячуючи дистанційній формі роботи, більша кількість учасників бере участь у заходах ВАО АЕС, з іншого – ніщо не замінить живого спілкування.

Сьогодні також проводиться відеозустріч за тематикою «Базові принципи технічного обслуговування та ремонту», в якій беруть участь представники навчально-тренувального центру, хімічного цеху, енергоремонтного підрозділу та молодіжного руху ВАО АЕС на Хмельницькій АЕС, на якій представлена презентація провідного інструктора НТЦ Олексія Шевченка «Тренажерна підготовка ремонтного персоналу». У квітні очікуються спільна з Паризьким центром ВАО АЕС онлайн зустріч з питань пожежної безпеки, де також візьмуть участь і фахівці Хмельницької АЕС.

За матеріалами Інформаційного центру ВП “Хмельницька АЕС”

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter