Новини
Бізнес

Хмельниччина нарощує експорт в Європу

Обсяги експорту та імпорту товарів по Хмельницькій області у січні становили відповідно 65,5 та 33,4 мільйона доларів. Порівняно з січнем минулого року експорт збільшився на 12,4 %, імпорт зменшився на 14,5 %. Додатне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 32,1 мільйона доларів.

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами з 87 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу збільшився порівняно з торішнім січнем на 6,5% та становив 27,4 мільйона, або 41,8% від загального обсягу експорту. Найвагоміші експортні поставки товарів серед країн-членів ЄС здійснювалися до Нідерландів, Польщі, Німеччини, Бельгії.

Імпорт товарів з країн Європейського Союзу зменшився проти січня 2020 року на 25,5% та становив 16,9 мільйона доларів, або 50,6% від загального обсягу. Серед країн ЄС найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Німеччини, Польщі, Італії, Литви.

Серед інших країн світу найбільше експортувалися товари до Китаю, Алжиру, Туреччини, Єгипту, Білорусі; імпортувалися – з Китаю, Туреччини, Російської Федерації, Казахстану, США, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

У загальному обсязі експорту товарів у порівнянні з січнем 2020-го збільшилась частка зернових культур; жирів та олій тваринного або рослинного походження; залишків і відходів харчової промисловості; молока та молочних продуктів, яєць птиці, натурального меду. Натомість зменшилась частка насіння і плодів олійних рослин; продукції борошномельно-круп’яної промисловості.

У загальному обсязі імпорту товарів збільшилась частка палив мінеральних, нафти і продуктів її перегонки; виробів з чорних металів; їстівних плодів та горіхів; зернових культур; каучуку, гуми. Зменшилась частка механічних машин; електричних машин; засобів наземного транспорту, крім залізничного; пластмас, полімерних матеріалів.

Автор: Костянтин Зварич

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter