Новини
Духовність

Внаслідок ускладнень від COVID-19 у Хмельницькому помер митрополит Антоній Махота

Серце митрополита Хмельницького і Кам’янець-Подільського
зупинилося на 55 році життя. Вдруге Владика намагався подолати небезпечну хворобу, проте вона виявилася сильнішою. Про час та дату прощання зі знаним на Хмельниччині та за її межами священником буде повідомлено пізніше.

Про передчасну смерть митрополита Хмельницького та Кам’янець-Подільського Антонія Махоти повідомили учора, 23 березня. Хмельничани, які близько знали митрополита, розповіли, що він вдруге намагався подолати хворобу, викликану ускладненнями, спричиненими COVID-19. Проте цього разу недуга виявилася сильнішою. За інформацією, отриманою з власних джерел, протягом трьох тижнів за життя Антонія боролися медики, проте врятувати його не змогли.

Антоній Махота був одним із натхненників створення у Хмельницькому Духовної ради. Саме його обрали її першим головою у 2016 році. Також митрополит активно інформував подолян про перехід до Православної церкви України релігійних громад у різних куточках Хмельниччини. Саме завдяки йому мешканці області дізнавалися й про перепони, які поставали на шляху вірян, які прагнули повернутися у лоно української церкви.

Антоній Махота народився 8 листопада 1966 року в селі Слатине на Харківщині. З 1996 року був єпископом Сімферопольським та Кримським Української православної церкви Київського патріархату. У 1997 році призначений єпископом Хмельницьким і Кам’янець-Подільським Української православної церкви Київського патріархату, керуючим Хмельницькою єпархією. У 2004 році піднесений до сану архієпископа, а у 2012 році – до сану митрополита. З 2019 року – митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський Православної церкви України.

Слова скорботи на смерть митрополита висловили сотні мешканців області, а також публічні особи Хмельниччини та України.

Перестало битись серце чудової людини – владики Антонія. Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній, в миру – Владислав Махота, присвятив все своє життя Богові та Україні. Допомагав нужденним людям і відбудовував храми. Попри цукровий діабет, знаходив в собі сили щодня боротися за Україну на церковній ниві і не тільки. Свого сина Дмитра Махоту, народженого до чернецтва, владика благословив бути капеланом українського війська на фронті. Митрополит Антоній був доброю і щирою людиною, жаль, неймовірно жаль, що Господь забрав його до себе так рано… (Олег Ляшко).

«Висловлюю співчуття вірянам Православної Церкви України на Поділлі. Пам’ятаю нашу останню зустріч із Митрополитом Антонієм у часі Різдва. Владика, як ніхто, дбав про розвиток Церкви, поширення українського духу. Сподіваємося, що починання Митрополита Антонія будуть продовжені та втілені у життя. (Андрій Садовий).

Сьогодні відійшов до Господа по свою нагороду, митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський ПЦ України, і голова Духовної Ради Хмельницького Антоній Махота. Владика котрий жив великою вірою, та любов’ю до Бога і людей. Людина котра вміла єднати, і допомагати іншим. З великим жалем висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким і всім вірянам Православної Церкви України. Вічний відпочинок дай йому Господи, а світло віковічне нехай йому світить. (Парафія Христа Царя Всесвіту м. Хмельницький)

Відійшов у вічність керуючий Хмельницькою єпархією, Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній Махота… Непоправна втрата не лише для рідних та близьких, а для усіх, хто знав цю чудову та мудру людину… Відтепер він оберігатиме нас з небес… Вічна пам’ять…Спочивайте з миром! (Віолета Лабазюк)

З великим сумом сприйняв звістку про смерть Мит­ро­по­ли­та Хмельницької єпар­хії Пра­вос­лавної Цер­кви Ук­ра­їни Ан­то­нія.
Світла та вічна пам’ять, Владико…
(Сергій Гамалій)

Вічна Пам’ять, Владико! Ви були і будете справжнім Другом! (Олександр Симчишин)

Він дуже любив Україну і українців. Міг критикувати, завжди мав власну думку, але був справжнім патріотом. Невимовний біль від такої втрати. Не хочу вірити. Царство Небесне душі і вічна пам‘ять! (Аліна Коваль)

З неприхованим сумом ми прощаємося з Антонієм Махотою — Митрополитом Хмельницьким та Кам’янець-Подільським, тепер уже колишнім. Не вистачає слів, аби передати всю гіркоту втрати, що спіткала вірян нашого міста та всієї Хмельницької області. Був відкритою і щирою людиною. Кожна зустріч це світла згадка та багато позитивних роздумів про митрополита. (Інна Ящук)

Висловили співчуття від імені колективу Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького капелану академії Дмитру Махоті у зв’язку зі смертю його батька:

Повідомлення про смерть митрополита Антонія глибоким болем обізвалось у серцях багатьох українців. Пам’ятаємо, що світлі спогади про тих, хто залишив по собі добрі справи та чесно прожив своє життя, завжди будуть сильніші, аніж смерть! Вічна пам’ять!

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter