Новини
Офіційно

На Хмельниччині активізується робота з погашення заборгованості по ЄСВ

План спільних дій з погашення заборгованості по єдиному соціального внеску за результатами тристоронньої зустрічі підписали заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Валерій Коновальчук, керівники Головного управління Пенсійного фонду Олександр Крупа, та Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Михайло Бабин.

«Спільні дії контролюючих органів передбачають забезпечення зворотного зв’язку та оперативного обміну інформацією і сприятимуть не лише погашенню заборгованості з єдиного внеску, але й недопущенню її росту в майбутньому. Ми проаналізували причини несплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та опрацювали відповідні механізми надходження коштів до бюджету коштом погашення боргу», – прокоментував результати тристоронньої зустрічі заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Валерій Коновальчук.

Посадовець підкреслив, що протягом січня-лютого цього року платники Хмельниччини сплатили 1 млрд 79 млн грн єдиного соціального внеску. Це перевищило поставлені завдання на 95 млн гривень. Водночас сума заборгованості по ЄСВ становить 196 мільйонів гривень. І найбільшу питому вагу, а це 76 відсотків, становить заборгованість перед соціальними фондами фізичних осіб – підприємців.

Саме тому учасники зустрічі детально обговорили шляхи погашення заборгованості з ЄСВ, забезпечення інформування фізичних осіб-підприємців щодо несплачених сум єдиного внеску, направлення їм вимог про погашення боргу. Також розглянули питання щодо застосування штрафних санкцій до боржників, залучення резервів тощо.

Зокрема, до боржників-підприємців та посадових осіб підприємств боржників вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон відповідно до ст. 6 Закону України від 21.01.1994 р. № 3857-ХІІ «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» (із змінами та доповненнями).

Несвоєчасно сплачені кошти в бюджет – це неотримані пенсії, недофінансовані медицина, освіта, культура та інші соціальні виплати громадянам. Саме тому за наявності у платника одночасно зобов’язань зі сплати ЄСВ, зобов’язань по сплаті податків та інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами — сплата єдиного внеску виконується в першу чергу і має пріоритет перед усіма іншими, крім зобов’язань з виплати заробітної плати.

Переглянути інформацію щодо наявності/відсутності заборгованості зі сплати єдиного внеску можливо в «Електронному кабінеті платника», обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом», – нагадують у податковій службі Хмельниччини.

Автор: Адміністратор сайту

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter