Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому змінились правила оренди комунального майна

Відтепер усі орендарі, не залежно від тієї діяльності, якою вони займаються, платитимуть однаковий відсоток від оціночної вартості майна, що може позначитися на кількості бажаючих взяти комунальні площі в оренду. Крім того, отримати бажане приміщення наразі можна лише через систему Prozorro.

Понад 180 квадратів у самому центрі на вулиці Кам’янецькій, 50, нині пустують. У цьому приміщенні комунальної власності раніше було відділення пошти. Орендар з’їхав ще минулого літа, а новий – не з’явився, бо майже рік міська рада через сиру законодавчу базу не мала можливості передавати в оренду цю та іншу муніципальну нерухомість.

Рік тому набрати чинності новий закон. І, відповідно, як це буває зазвичай – закон набрати чинності, а інші документи Кабмін не допрацював. Той же типовий договір з’явився тільки в кінці року, –  пояснює заступник міського голови – директор Департаменту інфраструктури міста Василь Новачок.

На початку 2021 нові правила оренди, затверджені, в тому числі, міською радою, набули чинності. Усі квадратні метри, які належать місту, а це сотні приміщень, тепер можна орендувати винятково через аукціон у системі Prozorro. Конкурсів, як раніше, вже не буде.

Нині на аукціон виставили вже понад пів сотні приміщень. Будь-хто може зареєструватися на майданчику і під час живих торгів виграти те приміщення, яке йому потрібне.

Але нові правила – не ідеальні, каже Василь Новачок, бо раніше міська рада мала право різним орендарям встановлювати різні вимоги. До прикладу, громадська організація могла платити 3% в рік від оціночної вартості приміщення, перукарня – 6%, а магазин, що торгує золотом, – 40%. Тепер усі – в однакових умовах.

Згідно з новим законом, для всіх, без виключення, тепер орендна ставка буде 12% річних від оцінки. Тобто ті ж орендарі, які займалися виробництвом, які мали 5-6%, матимуть тепер здорожчання удвічі своїх приміщень. На жаль для них і для міської влади, тому що багато з тих орендарів тепер можуть відмовитися від оренди, – коментує Василь Новачок.

Деталі про нові правила оренди, а також про самі комунальні приміщення, незабаром можна буде дізнатися на офіційному сайті агенції муніципальної нерухомості.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter