Новини
Здоров’я

Ситуація з поширенням COVID-19 на Хмельниччині погіршується

Перевантажені лікарні, нестача місць в реанімаціях, проблеми з киснем, додаткові карантинні обмеження – стрімке поширення небезпечної хвороби на території області зайшло на чергове коло. Аби розвантажити медичні заклади та додати місць для лікування хворих, в область прибуде мобільний шпиталь, який дасть можливість госпіталізувати понад сотню інфікованих.

З Франківщини – на Хмельниччину

Мобільний госпіталь, який належить ДСНС, понад місяць тому розгорнули у Богородчанах на Івано-Франківщині. Вчора його почали демонтувати. Від 20 лютого і до останніх днів березня тут пролікували 17 хворих. Наразі ситуація на Франківщині покращилася, тож потреби у польовому госпіталі тут немає. Проте без роботи польовий шпиталь не залишиться. Надалі його, швидше за все, планують розгорнути у Хмельницькій області, де ситуація з поширенням COVID-19 – не найкраща. Принаймні, таку інформацію озвучили в одному з випусків всеукраїнських новин.

Шпиталь, який може працювати у польових умовах, розрахований на 120 ліжко-місць, є автономним та укомплектований обладнанням для надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Розгорнуть намети з ліжками та обладнанням на території Славутської міської лікарні.

Закрили ринок – відкрили ринок

У декількох громадах Хмельниччини з понеділка, крім загальних для всієї області карантинних обмежень, запровадили місцеві, додаткові. Так, у Старокостянтинові місцева влада прийняла рішення перевести на дистанційну роботу працівників структурних підрозділів виконкому міської ради та заборонити роботу ринку КП «Райкоопринторг». Щоправда, з таким рішенням місцевої комісії з ТЕБ і НС не погодилися підприємці. І вийшли на протест.

За словами мешканців міста, які провадять свою діяльність на території ринку, вони були не проти посилення обмежень у місті, проте із забороною торгувати на відкритій території люди не погодилися. За словами підприємців, у закритих приміщеннях торговельних закладів скупчення людей набагато більше, ніж на ринку.

Зрештою, вимоги людей у владі почули і рішення щодо заборони торгувати відмінили. Відповідне рішення ухвалили на вчорашньому засіданні комісії з ТЕБ і НС. Ним підприємцям дозволили провадити торгову діяльність за умови дотримання всіх необхідних заходів безпеки: температурний скринінг, дотримання дистанції та маскового режиму. Якщо ж на ринку правоохоронці фіксуватимуть порушення, і їх буде багато, ринок знову закриють.

COVID-статистика. Хмельницький

У Хмельницькому, за інформацією міської ради, станом на 11.00 31 березня від початку пандемії зафіксовано 17267 випадків захворювання на Covid-19 (нових випадків за добу – 139). У Хмельницькій області станом на 11.00 год. – 63780 випадків захворювання.

В інфекційній лікарні станом – 175 хворих. Госпіталізували 2 хворих, з них 1 хворий на Covid-19 (Хмельницький), 1 з підозрою (Хмельницький). В інфекційній лікарні 151 хворий на Covid-19 (146 мешканців Хмельницького), 24 з підозрою (23 – Хмельницький).
Хворих на пневмонію – 163. в міській дитячій лікарні – 2.

В міській лікарні – 28 хворих з підозрою, 140 – хворих на Сovid-19, 8 хворих із пневмонією.

В перинатальному центрі станом на 8.00 год. 25 хворих на Covid-19 (11 – Хмельницький).

Хмельницька центральна районна лікарня: лікується 79 мешканців міста: 53 хворих на Covid-19, 26 з підозрою.

Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни: лікується 60 хворих на Covid-19 мешканців Хмельницького.

За інформацією Хмельницької ОДА, від початку пандемії кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області становить 1128. Найбільше нових летальних випадків, 28, зареєстровано станом на ранок вчорашньої доби:

  • 2 – м. Кам’янець-Подільський
  • 2 – м. Славута
  • 1 – м. Старокостянтинів
  • 4 – м. Хмельницький
  • 4 – м. Шепетівка
  • 2 – Білогірський район
  • 1 – Городоцький район
  • 1 – Деражнянський район
  • 2 – Дунаєвецький район
  • 2 – Ізяславський район
  • 1 – Красилівський район
  • 3 – Летичівський район
  • 3 – Новоушицький р-н

Офіційна статистична інформація по області станом на середину дня 31 березня відсутня. За останніми даними, завантаженість ліжкомісць у закладах, що надають допомогу хворим з COVID-19, по області становила 94,22%. Ліжка, під’єднані до кисню, заповнені на 65,8%.

Червона зона – буде чи ні?

Як зазначив під час сьогоднішнього брифінгу заступник голови Хмельницької ОДА Сергій Ткачук, два дні поспіль на Хмельниччині фіксують перевищення індикативних показників, які можуть стати приводом для переходу області у червону зону. Якщо перевищення показників зафіксують і в третій день поспіль, то у п’ятницю на засіданні обласної комісії з ТЕБ і НС будуть прийматися відповідні рішення.

Прокоментував ситуацію на Хмельниччині і міністр МОЗ Максим Степанов:

Напружена ситуація у Хмельницькій області. Виходячи з показників, ми бачимо що найближчими днями вона може бути переведена на червоний рівень епіднебезпеки, тому що є порушення наших критеріїв, – сказав міністр.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter