Новини
Здоров’я

На Хмельниччині вибірково посилюють карантин

Влада громад на місцевому рівні приймає рішення про запровадження тих або інших карантинних обмежень, аби убезпечити населення від подальшого поширення COVID-19. Ситуація з захворюваністю в області залишається складною, проте, за словами влади, контрольованою.

Протягом тижня у Хмельницькій області спостерігається невтішна динаміка з поширення коронавірусної хвороби. Кількість нових лабораторно підтверджених випадків хвороби постійно зростає, в останні три дні стабільно фіксували понад тисячу нових позитивних результатів тестів. Показники рівня госпіталізації при допустимих 60 на 100 тисяч населення протягом трьох днів становили понад 120. Медичні заклади області мають системні проблеми із киснем, які вирішують завдяки допомозі, яка надходить з інших регіонів. У Славуту прибув мобільний госпіталь, який учора почали розгортати біля інфекційного відділення міської лікарні. У медичних закладах додають нові ліжко-місця для хворих. Станом на вчора, 3 квітня, загалом їх додано 210:

  • у Білогірській ЦРЛ – 60,
  • у Волочиській ЦРЛ – 20,
  • у Городоцькій ЦРЛ – 20,
  • у Шепетівській ЦРЛ – 10,
  • у Хмельницькій міській лікарні – 100.

При цьому у Хмельницькому обласному госпіталі ветеранів війни, який довгий час залишався резервним, критично не вистачає медперсоналу для лікування хворих з COVID-19. Чи вистачає медиків у решті ковідних (і не лише) медзакладів та чи знайдуть їх для мобільного шпиталю без шкоди для пацієнтів – наразі невідомо.

Попри це Хмельниччина досі перебуває у “помаранчевій” зоні з відповідним переліком карантинних обмежень. Проте в окремих громадах області таки приймають рішення щодо запровадження додаткових заборон, аби убезпечити населення від поширення хвороби.

Хмельницька міська тергромада

Від завтра, 5 квітня, в обласному центрі рішенням комісії ТЕБ і НС заборонено:

  • проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо в закладах громадського харчування та ресторанного господарства;
  • приймання відвідувачів закладами культури і проведення культурних масових заходів (в тому числі в кінотеатрах та музеях), крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів;
  • діяльність суб’єктів господарювання, які здійснюють приймання відвідувачів (в тому числі магазини, супермаркети, спортзали, сфера обслуговування) з розрахунку більше однієї особи на 10 квадратних метрів загальної площі.

Також у Хмельницькому продовжить діяти заборона на проведення усіх масових заходів, крім офіційних спортивних без глядачів; на проведення богослужінь, якщо не забезпечено 10 квадратних метрів на особу; на роботу басейнів, крім відвідування спортсменами збірних і їх тренерами; на відвідування сторонніми особами закладів соцзахисту.

Закладам профтехосвіти, вищим навчальним та фахової вищої освіти рекомендували перейти на дистанційне навчання. Роботу гуртків під час шкільних канікул рекомендовано організувати дистанційно. Дитячі садки продовжать працювати у звичному режимі, проте заходи з дезінфекції у них мають посилити.

Кам’янець-Подільська міська тергромада

Рішенням комісії з ТЕБ і НС у місті до 12 квітня школи у звичному режимі відвідуватимуть лише учні 1-4 класів та вихованці дитячих садків і спеціальних закладів освіти. Решта школярів переходять на дистанційне навчання.

Також у місті заборонили приймати відвідувачів у розважальних закладах. Скільки часу триватиме ця заборона, наразі невідомо. Скасувати її мають окремим рішення.

Робота ринків у місті поки що не заборонена.

При цьому управління охорони здоров’я міської ради та керівництво міської лікарні має подбати про невідкладне розгортання додаткових ліжко-місць у медичному закладі.

Дунаєвецька міська тергромада

Рішенням комісії з ТЕБ і НС, яка позачергово засідала учора, 3 квітня, на території громади заборонили роботу шкіл та дитсадків. У закладах громадського харчування дозволено працювати лише “на виніс”. Робота літніх майданчиків при кафе, барах та ресторанах також – під забороною. Обслуговування у готелях – дозволене.

Перевезення пасажирів (регулярне та нерегулярне) у міському та приміському сполученнях дозволене лише при заповнених 50% сидячих місць. Посадка та висадка пасажирів може здійснюватися лише на вокзалах та передбачених зупинках.

COVID-статистика Хмельниччини

За інформацією Хмельницької ОДА, станом на 12.00 в області від початку пандемії зареєстровано 68477 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. За останню добу додалося 1060 нових. З них близько половини – у Хмельницькому (477). У Дунаєвецькому районі – 101 новий випадок.

На лікуванні перебуває 14862 особи: 2071 – стаціонарно, 12791 – амбулаторно. Завантаженість ліжкомісць з киснем у закладах, що надають допомогу хворим з COVID-19, по області складає 62,2% (без підозр, яких є на сьогодні 383).

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 1213. Зареєстровано 4 нових летальних випадки:

  • 1 – Кам’янець-Подільський р-н (жінка, 72 р.)
  • 2 – Чемеровецький район (жінки, 56, 84 р.)
  • 1 – Шепетівський район (жінка, 67 р.)
Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter