Новини
Суспільство

У Хмельницькому відновили будівництво колумбарію

Першу секцію стіни, в якій буде понад півтори сотні ніш, планують завершити на початку літа, орієнтовно, до Провідної неділі. Тоді ж визначаться і з ціною поховання. Також у планах – будівництво ще двох колумбарних стін та сімейних склепів.

Після зими на кладовищі у Шаровечці відновили будівництво першого у Хмельницькому колумбарію. Будуть його за зразком того, що розташовується на території Державного історико-меморіального Лук’янівського заповідника.

Напередодні зими ми закінчили заливати фундамент, який простояв цілу зиму. Після того, як потепліло, почали мурувати саму коробку, – розповідає директор СКП «Міська ритуальна служба» Сергій Бортник.

Меморіальну стіну будують коштом комунального підприємства. Обійдеться вона у 630 тисяч гривень. За словами виконроба підрядної організації Геннадія Пасічника, на будівництво колумбарію піде 2800 штук облицювальної і 6000 штук звичайної цегли, яку наразі вже вивезли на будівництво. Пізніше зроблять перемички між нішами, накриють споруду дахом і облаштують територію навколо бруківкою. А також – врегулюють водовідведення.

Покрівлю попередньо планують зробити з металочерепиці, але можлива заміна і на бітумну – в межах визначеної суми. Обладнають дах колумбарію ринвами, якими вода під час та після опадів стікатиме на проїжджу частину тернопільської траси.

Меморіальна стіна міститиме 156 ніш для поховання урн з прахом. За словами Сергія Бортника, бажаючих викупити місце у колумбарії – достатньо. Каже, люди підходять з питаннями мало не щодня. Проте скільки коштуватиме поховання по-новому у Хмельницькому – наразі невідомо. Визначитися планують після Провідної неділі. А завершити будівництво, якщо погода сприятиме, мають до поминального тижня.

Також у планах комунального підприємства – побудувати ще дві секції колумбарію, але вже наступного року. Тоді ж і розпочнуть зводити сімейні склепи на центральній алеї кладовища.

Ціну поки що теж сказати не можу, ми чекаємо проєктно-кошторисну документацію, яку вже замовили, і потім будемо від цього відштовхуватися. Це теж буде не за кошти бюджету, а за кошти підприємства, – прокоментував Сергій Бортник.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter