Новини
Старосинявська селищна

Ще одне погруддя Леніна виявили у селі на Хмельниччині

Пам’ятник вождю революції 1917 року у селі на Старосинявщині називали, ймовірно, одним з останніх не лише на Хмельниччині, а й в Україні, який не зачепила хвиля декомунізації. Проте, як виявилося, у тому ж районі в іншому селі досі стоїть ще один бюст Володимира Леніна та чекає на комунальників, які його демонтують.

Погруддя Володимира Леніна у селі Пилявка багато років простояло біля сільського клубу. За словами діловода старостату Ніни Панчук, на початку 2000-х років на сесії сільської ради прийняли рішення залишити пам’ятник, як історичний об’єкт. Коли почалися декомунізаційні процеси, постало питання демонтажу погруддя.

Тодішня староста села довела до відома депутатів громади, що у селі нема техніки, щоб демонтувати Леніна. Так він і залишився… – прокоментувала сайту Є Ніна Панчук.

За словами засновника проєкту «Декомунізація. Україна» Вадима Позднякова, факт наявності погруддя у селі у місцевій адміністрації підтвердили ще у лютому. Тоді ж у місцевої влади активісти вимагали його демонтувати. Як зазначив Вадим Поздняков, на той момент це, очевидно, було останнє погруддя Леніну в Україні (за винятком окупованих територій).

Ще один “останній Ленін”

Проте, як виявилося, пам’ятник у Пилявці був таки не останнім. Ще одне погруддя виявили активісти там же, на Старосинявщині, в селі Пишки. Про це на своїй сторінці у Фейсбук розповів хмельничанин Андрій Попик.

Лише днями проскочила новина, що владу змусили демонтувати пам’ятник Леніну в селі Пилявка, так тепер виявилось, що ще один пам’ятник Леніну стоїть неподалік в селі Пишки Старосинявського екс-району (тепер Хмельницького району). 6 років закону про декомунізацію, а ці маркери тоталітарної імперії досі не прибрані з нашої землі, і ретельно притримуються ностальгуючими головами ОТГ…написав активіст.

Та додав до свого допису фото пам’ятника.

Також хмельничанин звернувся до голови очільників Хмельницької ОДА та Хмельницької районної ради з тим, аби там вжили “відповідних заходів щодо негайного демонтажу цього непотребу, відповідно до законодавства. Бо якщо влада буде закривати на це очі, зробимо масові народні гуляння зі змаганням кидання леніна”.

Також мешканці Хмельницької області, скидайте в коментарі де ще в яких селах та містечках плекають символи тоталітарного режиму, оці “чергові останні пам’ятники Ленінам”, різні зображення радянської символіки і т.д – звернувся до мешканців краю Андрій Попик.

Постамент, барельєф та солдат

Судячи з коментарів, лише в одному селі Кунів на Ізяславщині досі є щонайменше три не прибрані комуністичні символіки.

А у селі Мала Боровиця, що у Білогірській громаді, досі є пам’ятник Миколі Островському. На думку коментаторів, його також потрібно декомунізувати.

Тим часом у Хмельницькому, попри задекларовані владою наміри про очищення міста від “відголосків комунізму”, на вулиці Грушевського на одному з будинків досі радянська символіка залишається не прибраною.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter