Новини
Надзвичайні події

У селі на Хмельниччині згорів храм

За попередньою інформацією, старовинна дерев’яна церква зайнялася внаслідок підпалу. Подібні храми на сьогодні – рідкість на Поділлі, зазначають науковці.

Старовинна церква у селі Баговиця, що у Кам’янець-Подільському районі, орієнтовно була збудована у 1864-1868 роках.

Уніатський храм на цьому місці стояв уже в 1741 р. (а взагалі у селі церква була вже у XVI ст.), але його ніяк щось не могли добудувати – добудували нарешті в 1748 р. Хоч мала та церква лише 53 парафіянина, у візитації 1748 року її архітектура описана як “велична”(!). Коли Поділля віддали Російській імперії, церкву насильно зробили православною. В 1875 році ту святиню на мурованому підмурку розібрали, матеріал пішов на огорожу цвинтаря, а новий дерев’яний храм в нецікавому синодальному стилі почали зводити у 1864 році Юхим Сіцинський називає нову церкву п’ятиверхою, можливо, верхи зникли у процесі пізніших перебудов. А ще краєзнавець наводить її розміри: висота у 5 сажнів, довжина – 6, ширина – 3,розповідає про церкву видання “Замки та храми України”.

Там же вже з’явилося повідомлення про те, що Церква згоріла 16 квітня 2021 р.”

Пожежа у храмі Різдва Божої Матері виникла учора, 16 квітня о 20:54. На час прибуття перших вогнеборців (всього до ліквідації займання їх було залучено 15 на 5 одиницях техніки) вогонь повністю охопив будівлю церкви на площі майже 180 кв. м. Як зазначають у рятувальників, швидкому поширенню вогню сприяли пізній час повідомлення, дерев’яні конструкції будівлі та значна відстань до населеного пункту (15 кілометрів).

Як йдеться в інформаційному зведенні ГУ ДСНС у Хмельницькій області, вогонь повністю знищив будівлю.

Причини пожежі та збитки встановлюються. Попередньо у надзвичайників повідомляли, що храм міг загорітися внаслідок підпалу.

Нагадаємо, на початку року у Полонському районі масштабна пожежа сталася у жіночому монастирі.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter